View Single Post
Staro 11.03.2017., 16:56   #653
real01
Registered User
Moj komp

real01's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Nedavno sam kod Future naručio novo računalo (sve osim periferije), slagano po komponentama koje sam izabrao. Prije kupnje, poslao sam im mail u kojem sam zatražio mišljenje o izabranim komponentama, tj. kompatibilnosti budući da novo računalo kupujem u prosjeku svakih desetak godina pa nisam stalno u toku. Izabrane komponente su bile kompatibilne. Jedino su mi sugerirali da bi umjesto 120 GB SSD-a treba uzeti SSD od 240. Replicirao sam da ja jednostavno ne trebam disk od 240 i da mi je 120 dovoljan - te da je veći disk preskup za moje pojmove - tim više što mi je jedan SSD (stari) konstantno radio probleme i na kraju krepao. Dakle, ostao sam pri svome i nisam pristao na njihov prijedlog. (Stari disk nije bio kupljen kod Future - ali, nema veze - moje je mišljenje da su SSD-ovi nepouzdani i preskupi.)

Druga sugestija je bila da uzmem drugo napajanje. Ja sam izabrao CoolerMaster G550M 80+ Bronze. Oni su mi sugerirali Gigabyte 450 Pulse 450 Modular 80+ Bronze.
Replicirao sam da za CoolerMaster dobijem petogodišnju garanciju, dok Gigabyte daje samo dvije godine i ostao sam pri svom izboru.
(Taman da je G napajanje bolje od CM po svim karakteristikama, radije biram nešto s pet godina garancije nego nešto s dvije.)

Za kućište sam izabrao Antec ThreHundredTwo a Futura mi je sugerirala
DeepCool Dukase V2. kao bolju opciju. Možda ze nekog drugog, ali ne i za mene.
Naime, meni treba kućište s čim više mjesta za diskove - a Antec ima
Six 3.5” tool-less drive bays dok Dukase IMA SVEGA DVA mjesta za diskove - dakle, to je kućište za gamere i veliku grafičku - a ja nisam gamer i moja je konfiguracija s grafičkom on-board.

Jedino sam prihvatio sugestiju kod matične - izabrao sam MSI dok su mi oni predložili Gigabyte kao bolju (po njhovim riječima).

Računalo je u vrlo brzom roku (2-3 dana nakon uplate) stiglo.
Prikopčao sam ga i naišao na prvi problem - prednji USB-ovi nisu radili! (Isti slučaj imam na starom kompjutoru.)

Napisao sam im mail. Oni su mi odgovorili neka provjerim da li je kabel dobro spojen te da ga probam prespojiti na drugi priključak na matičnoj pa možda USB-ovi prorade. Pregledao sam kompjutor i sve je bilo spojeno. Odgovorio sam da nemam nikakvu namjeru prespajati bilo šta i isprobavati te da očekujem da novo računalo koje je prvo pod garancijom po komponentama, a drugo, još Futura IT daje dodatnu jednogodišnju garanciju na ispravnost - mora raditi bez greške. Nakon toga, odgovorili su mi da pošaljem računalo natrag da ga oni provjere. To sam i učinio. Oni su ga zaprimili i provjerili
(sve o njihovom trošku) i poslali natrag i sada je sve okej.
Naravno, da je računalo kod sklapanja bilo detaljnije isprobano, vjerojatno bi se otkrio problem s USB-ovima. Ovako je Futura IT imala dodatni trošak -
a ja sam baš za vrijeme godišnjeg bio bez novog računala.

Uglavnom, sretan sam što se problem riješio pa bi s te strane bio zadovoljan.
Drugo je pitanje koliko Futura IT detaljno provjerava komponente/konfiguracije.

Drugo. Nije da moja malenkost ne prihvaća sugestije - ali, kad vam netko napiše da će računalo koristiti da surfanje, gledanje filmića i slušanje mjuze i izabere on-board grafiku - onda stvarno nije potrebno predlagati kupnju gejmerskog kućišta u koje stane glomazna grafička (koje meni ne treba) a gotovo nema mjesta za HDD.

I, da, ostat će neobjašnjeno kako napajanje s 24-mjesečnom garancijom može biti bolje od onoga s petogodišnjom?

Uglavnom, na kraju sam od Future, nakom manjih peripetija dobio ono što sam htio, pa im dajem pozitivnu ocjenu.
real01 je offline   Reply With Quote