View Single Post
Staro 11.03.2017., 10:52   #42
X-Plosiv
Premium
Moj komp

X-Plosiv's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Mr.Black Pregled postova
Što se tiče financija..ima sve razrađeno..ono što me može ubijati za početak je cijena najma lokala kojeg sam si zacrtao..
Nemaš. Uvijek će biti neki trošak kojeg ne očekuješ, to se zove biti privatnik.

Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Slab ti je poslovni plan ako j.d.o.o. otvaras. Baci na pm ime ili oib te trgovin/servisa da vidimo kako stoje u registru.
Ovo. Nažalost, pokazalo mi se u konačnici da mi je možda nekada pametnije izbjegavati raditi sa firmama koje imaju jdoo. Obično otvaraju ljudi koji su napravili raspašoj sa doo pa idu musti dokle god ide sa jdoo. (Dobro, imam sestru koja ima jdoo, a stvarno radi i trudi se.).

@osnivač teme

Evo par stvari koje se moraš zapitati:

1. Lokal

Ako ćeš imati prostor, moraš obratiti pozornost na;

• Režije - struja, voda, komunalije (komunalije ćeš vjerojatno platiti minimum 105 kn mjesečno)
  • Izložena roba - ako nemaš neki dogovor sa dobavljačem (nisam u toj vrsti posla, pa ne znam, to vjerojatno Nino zna) ti moraš nabaviti robu koja će biti u izlogu da privuče kupce. A to znači monitori, GPU, CPU, usb gluposti, kućišta, printeri.
  • Reklamiranje - Ovo je trošak od sigurno barem 1000 kn, a nije mala stvar. Trebaš neke flyere da ljudi vide, vizitke da mogu ljudi uzeti. Osim toga, i naljepnice na lokal da ljudi znaju. Pogotovo ako radiš velike reklame. Well, scratch it, dodaj prije 1500-3000.
  • Inspekcije - dobro došao u našu državu. Očekuj inspekcije (pogotovo jer postaješ konkurencija ostalima u gradu) za software, sanitarna, što sve ne.
  • Radno vrijeme - ako misliš raditi sam, kako si to zamislio? Pošto će biti i servis, i IT, ne možeš raditi od 8-16 ili 10-18. Mislim možeš, ali 8-20 je neko OK vrijeme. A ako ne misliš raditi sam, moraš nekoga zaposliti, čime automatski moraš i tu osobu plaćati.
2. Financije

5000 kn je ništa. Moraš napraviti plan, jer napočetku imaš više troškova nego što ćeš imati zaradu. I to je lako moguće da ti bude prvih 6-12 mjeseci.

Ako naplaćuješ sat servisa, vjerojatno nećeš moći naplaćivati kao što si naplaćivao dok radiš u fušu, jer inače lako moguće da će ti biti neisplativo. Pitanje je koliko si naplaćivao prije, jel. Nino ti je dao dobru kalkulaciju iz glave, ti sada razmisli o tome. Jebeš i promet od 100 000 kn ako je tebi zarada 5000 kn. Ne pokriješ ni svoju bruto plaću.
X-Plosiv je offline   Reply With Quote