Citiraj:
Autor ShebY
|
Fueled by personal issues
Nego meni je mnogo zanimljivija rasprava dva giganta, HUB-a i AdoredTV. Oba imaju some good points, stvarno zanimljivo.
Znači prvi tvrdi da je low res relevantno jer će se odnos dizati prema gornjim rezolucijama kad gpu postanu još jače. To je uvriježeno mišljenje općenito u svijetu tehnologije. No AdoredTV se vodi primjerima iz prošlosti. i5 2500K je bio 10% brži od fx 8350 na 1080p i 16% brži na 640x480 sa tadašnjim flagshipom gtx 580 u prosjeku tada aktualnih igara. Da logika stoji razlika bi se sa 10% povećavala jačanjem gpu. No dogodilo se obrnuto. Danas su flagship gpu 6-8 puta jače, a došle su i nove igre. A ovaj ne da nije zaostajao, nego je s vremenom smanjivao, te na kraju i preuzeo prosjek za 10% ako se ne varam. Sa mnogo mnogo jačom gpu. HUB na to odgovara da se za vrijeme releasa niti FX 8350 nije baš ponašao optimalno, te da su se uz WIN update poboljšale gaming performanse, tako da niti relase date recenzije nisu baš optimalne. Oba imaju good point, no ne može se zanemariti koliko su danas brutalno grafičke jače nego onda, a više nema onolike razlike...
Adoredovo je bliže nekom mom ranijem razmišljanju. Kao što sam ranije govorio svaki CPU ima svoje totalne performanse (full load), recimo R7 je duplo jači od 7700K u cinebenchu MT (naravno taj odnos se ne mora prenijeti skroz na igre, ovo je čisto primjer totalnih performansi). Igre su neki mixed load, ali do sad su u prosjeku relevantniji singlecore benchmarci da se vide odnosi u gamingu. No što će se dogoditi kada igre još dignu coreload za jednu rezinu, a gpu postanu još jače od ovoga? Opterećenje postaje jače jer cpu mora "fillat" gpu. A prema logici mnogih tu bi i7 7700K kao trebao dodatno povući ispred R7 u gamingu... How yes no. Kao što se svi oni slažu quad postaje entry-level za gaming, samim time niti 4c8t neće više briljirati. Ako se s time slažu, zašto je onda isti sa HT više futureproof? Logika ne stoji. Biti će sve više naslova poput onoga što sam linkao iza, gdje broadwell-e i ryzen povuku primjetno ispred i7 7700K (i to na 1080p titan xp). Ako cpu load raste (što su igre zahtjevnije), te na što utječe i jačanje gpu, moar cores = better
Inače i prije negdje 3-4 godine sam pisao ovakve postove kada se radilo o FX 83xx vs i5 na raznim forumima (mogu ih potražiti) kada se govorilo da fx nikad neće biti brži od i5 u gamingu, kao i gluposti da je i5 više futureproof, odnosno da će se odljepljivati u performansama (možda i zbog tadašnjih 800x600, 720p testiranja)