Imam dotični router cca pola godine otkad sam dobio T-Com optiku. Ovdje sam našao pomoć za podesit ga za pristup internetu(telefon nije u upotrebi). Router je spojen direktno na ONT....hvala skalar-u, nikky-u, itd. na pomoći.
Već sam pisao o problemu ovdje, ima u mojim postovima, uglavnom router nije stabilan - svakih par dana, jednostavno se reboot-a. Zna se desiti i 2 puta dnevno ponekad. Log skoro uvijek izgleda ovako;
Sep 19 17:02:15 rc_service: ntp 720:notify_rc restart_upnp
Sep 19 17:02:15 miniupnpd[722]: shutting down MiniUPnPd
Sep 19 17:02:15 miniupnpd[734]: version 1.9 started
Sep 19 17:02:15 miniupnpd[734]: HTTP listening on port 48285
Sep 19 17:02:15 miniupnpd[734]: Listening for NAT-PMP/PCP traffic on port 5351
Sep 19 17:02:16 rc_service: ntp 720:notify_rc restart_diskmon
Sep 19 17:02:16 disk_monitor: Finish
Sep 19 17:02:16 disk monitor: be idle
Sep 19 17:02:17 miniupnpd[734]: upnp_event_recv: recv(): Connection reset by peer
Sep 19 17:02:23 miniupnpd[734]: upnp_event_recv: recv(): Connection reset by peer
Probao sam;
- sve Asus FW za taj model(ima ih 5), te napravio factory reset nakon svakog upgrade/downgrade. Merlin ne podržava taj model.
- isključio UPnP
- postavio lokalne IP adrese za sve uređaje koji se koriste
- promjenio sve ethernet kablove
- čak sam probao i da ištekam i ONT i router iz struje, sve što koristi internet i ostavio 2 sata da "ohladi"
- znam da mi T-com resetira konekciju svakih 24h, zbog IP adrese vjer. ali to mislim da nema veze sa mojim problemom(i kad se to desi router radi normalno i u logu piše connection reset request by ISP ili tako nešto i brzo se opet sve osposobi)
Već mi je lagano pun ku*** ovog sranja. Nije da je ovo enterprise level uređaj ali nisu ni moje potrebe prevelike da zahtjeva nešto od 3000 kn. Imam 200/100 optiku te jedan laptop, 2 mobitela te plejku kao uređaje koje koriste internet. Najgore mi je kada nešto igram i sranje crkne te se mogu je***. Uglavnom za uređaj od cca 100 eura očekivao sam malo više jer stvarno mislim da nisam heavy korisnik...uglavnom surfanje, torrent koji je gotov za 5 minuta, te malo game-anja. Nije da je u mreži 10 uređaja te stalno neko share-anje/stream-anje, terabajti podataka itd.
Ako netko ima kakvu ideju šta bih još mogao probati, molim neka kaže. :-P
Nadalje ako nema druge, vjerovatno ću se odlučiti za kupnju novog routera a ovo probati reklamirati pa pokloniti/prodati. Voljan sam ići do cca 1300-1500 kn, sve što želim je da je router stabilan, podržava AC jer tko zna, možda uzmem danas sutra i veću brzinu. Mislio sam uzeti Asus RT-AC68U ima veći flash, više RAM-a ali nekako zazirem od Asus-a i njegovog firmware-a nakon ovog svega. Ukucaš u Google RT-AC68U rebooting i ima brdo postova o tome, isto vrijedi i za još skuplji RT-AC87U...ne znam šta da radim, strah me da opet ne bacim novce. Možda neka druga marka?