Kolege, poglavito calypso, može jedna preporuka, ti si u tim vodama očito ko dve ribe u vodi:
možda si popratio, imam T61 14" wide, kojeg sam izbuffao do nebesa sa QX9300 procom. Iako ga naravno ne mislim baciti ili prodati, pojavio mi se problem u vidu manjka RAM-a. Trenutno imam 4GB i za sve office potrebe je više nego dovoljno. Međutim, čim upalim android studio, mogu zaboraviti na chrome ili bilo što drugo, javlja da je memorija puna i počne zatvarati aplikacije.
Kako su DDR2 SODIMM stickovi u 2x4GB formatu dosta teški za naći, još skuplji za kupiti, razmišljao sam o alternativi u vidu mobilnog, po izradi što je moguće sličnijem, thinkpadu istih ili manjih proporcija. Prvenstveno me zanimaju stariji modeli bez clickpada i chicklet tipkovnica.
Trenutno na poslu pored ZBooka 15" koristim T530 i T420, tako da iz prve ruke mogu reći da mi tipkovnica na x30 serijama nije sjela, međutim popratio sam da se može ugraditi x20 tipkovnica uz malo "snalažljivosti", tako da bi i to bila opcija.
Za sve ostale detalje u vidu HW vidi TL;DR dolje.
Najveći mi problem predstavlja da su mi 15" modeli nekako preglomazni, a jači hardware je praktički nemoguće naći u manjim modelima.
TL;DR: tražim preporuku za nasljednika T61 14" wide, formata preferabilno 14", HD+ rezolucije, sa 7-rednom tipkovnicom (bilo original ili modifikacija), proc intel s 4 fizičke jezgre je poželjan, >=8GB rama. Od povezivosti mi ne trebaju wwan/3/4g moduli, samo wifi i kabelski LAN. Držanje baterije na battery mode bi moralo biti 2h s novom baterijom.
Na horizontu mi se pojavila ideja da kupim eventualno nešto novo poput TP yoge, glavni razlozi su touchscreen (ko nije probao, ne zna kolko je stvar genijalna) i sami ekrani visokih rezolucija.
Pa eto, ima tko kakvu pametnu za spočitnuti?