View Single Post
Staro 21.02.2017., 19:56   #23
radiator
Registered User

Datum registracije: Feb 2017
Citiraj:
Autor johnsmith Pregled postova
Spektar iako je free moras imati atestirati i certificirani opremu, pogotovo na lokacijama koje su vec napućene (postoji oprema koja radi na frekvenciji X i sluzi za žblj).

P.S. Sad pogotovo kak je shortage ipv4 sumnjam da ih daju besplatno, ali nije da sam guglo pa si mozda u pravu
vise-manje sva oprema koja se prodaje kod nas je certificirana i aterstirana, inace se ne bi mogla uvoziti... znam jer mi prijatelj zeli uvesti NC-Link iz Kine, proslo mu je par komada za osobnu upotrebu bla-bla...

Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Nema autor teme veze s ovom temom niti papirologijom. Trebaš se raspitati kod svojih lokalnih providera što nude i kakvi su im planovi za budućnost što se optike tiče. ISP tier 1 je mojoj firmi dao optiku do ureda, dalje sve imamo po data centrovima, gdje je optika od tier 1,2 i 3 već bila postojeća. Ima negdje na netu neki zamljovid gdje tier 1 ISP-ovi imaju točno prikazano gdje imaju povučenu optiku. IP pool moraš zakupiti, nema više đabe. Magić ima svoju optiku, ima na par mjesta po VŽ-u i Ludbregu male datacentrove, po varaždinu je po zgradama postavio antene i slične stvari itd. Što se prava tiče, ako je netko zagrizao za to, mogu pitati direktora, on je bio CTO kod Magića 12 godina, sad ima svoju firmu.
Sto se tice optike kod mene, nece nikad.. eventualno FTTC na primarnim izvodima koji su duzi od 1km pa cemo svi imat VDSL... a jedan takav FTTC moze pokriti cca 70-100 korisnika. A to "svoju optiku" me zanima, na ciji se to switch/cvoriste kaci "prema internetu"? nije ni meni problem povuci kabel bilo gdje... koji je to Tier 1 ISP kod nas? Meni su iz Optime trazili ~4000kn/mj za 200MBit - bez infrastrukture, znaci samo port na njihovom switchu u centrali, dalje moja briga. To je za pristup internetu, nema govora o preprodaji ili nesto slicno, cisto samo za mene.

Nisam se raspitivao, ali mislim da kao firma imas pravo na dilanje interneta, kako bi hotspotovi radili da nije tako? mislim da bi se moglo uzesti optiku u gradu ~15km od mene, PtP sa AirFiberom 5G (par multiplexera)
radiator je offline   Reply With Quote