evo da se i ja ukljucim, izletio mi topic na google
Sto se tice mreze za ~100 ljudi, to moze raditi tako da kod klijenta postavis wifi router u stan, antenu na krov ili terasu. Treba ti AP odakle odasiljes signal, ili vise AP-ova. Treba ti PtP link od AP-a do mjesta gdje si doveo DSL, optiku ili više njih. Neki router, mikrotik ili ubiquiti od 100-200€ ce solidno odratiti stvar kao DHCP i PPPoE server za tvoje korisnike i "spajanje vise DSL linija u jednu", tzv. load-balancing. Treba ti kanta od racunala sa nekim linux systemom, npr debian koja ce vrtiti RADIUS server ("baza korisnika, PPPoE user/pass, iskljucivanje/ukljucivanje") i naravno veza prema internetu.
Ako se sluzis google trazilicom GOD LEVEL, znas neke osnovne teorije o LAN mrezama, trebat ce ti 2 mjeseca 4-8 sati dnevno dok takva mreza ne proradi, a kasnije ti je problem troubleshooting jer neznas kako i zasto to sve skupa radi jer samo pratis sto ti google kaze
Dalje, treba ti dosta love za AP-ove, UPS-ove, cca 10 kompleta opreme za buduce korisnike (~100€/kom), alat od kacavide do busilice sa svrdlom od metra, velike skale itd...
naravno, ljudi koji ce raditi ukljucenja, voditi papire (uplatnice itd), tehnicari za smetnje itd. Ne moze one-man army.
Molim autora teme ili nekog drugog da meni objasni sto treba od "papirologije" tj kakve dozvole za rf spektar (5ghz je free valjda?), kako se registrirati kao ISP, gdje i koga pitati i odakle izvuci optiku posto u mom gradu nema FTTH, centralu imaju samo bakar optima i tcom, sta koji tier1/2/3 ISP? koga upitati posto sluzba za korisnike nema pojma o nicemu.. kako ide registracija javnih IP adresa, mislim da IANA/RIPE daju adrese besplatno samo novim providerima i da je uvjet određena oprema i konfiguracija na kraju? kako Magić i slicni to radi? odakle njima prava na prijenos televizije?