Citiraj:
Autor Drvoje
Vidim sad da referiraš samo na taj U2415, ali ima toliku cijenu da mi ga se gadi detaljnije pogledat 
|
Drvoje pa budimo ozbiljni. Prvo uletio si branit Della sa modelom koji nema veze sa 16:10 LG vs Dell usporedbom.
Ja ne sporim da je
tvoj 16:9 Dell OK i bolji izbor od milion modela slicnog LG-a ali necemo mjesati kruske i jabuke.
Na sta da se referiram od Dell-a a da je 16:10 osim na U2415 ? Mogu jedino na neke starije modele tipa U2412M koji je izasao
polovicom 2011g. i sigurno ima stariju/losiji model matrice od LG-a koji je izasao krajem 2014g. ili U2415 koji je izasao sredinom 2015g.
Znaci ako pricamo o 16:10 monitoru i ako
ne zelim stariji model od 2-3 godine onda mogu samo gledati U2415. Pobogu pa jel bi kupio
monitor koji je izasao kao model 2011 godine ?!? Pa bih ali kao polovni neki a ne novi...
E sada neki od objektivnih razloga:
Cijenu necu usporedjivati jer razlika nije veca od mjesecne rate struje prosjecnog kucanstva...
1.
U2415

24MB65PY-B
Skinuto sa Prad.de
Vrlo slicno mada meni dell nekako na vise mjesta rasipa osvjetljenje.
2.
Dell U2415 ima hebene touch kontrole i
nema sanse da opet to trpim 5 i vise godina kao sada. To mi je bila najveca greska sto sam kupio
monitor sa touch tipkama. Doslovce gro situacija kada nesto trebam stisnuti a mrak je pa ne mogu "opipati pravu" tipku ili ako zelim ocistiti
panel a monitor mi se upali jer sam presao preko touch tipke ! Cupat kabl jedino jer Dell nema hebeni prekidac kao ni moj sadasnji monitor,
kao ni U2412M koji nije touch pa mozda bi se laganim pokretima okolo tipke moglo izbjeci paljenje istoga kod ciscenja.
3.
Hladjenje monitora i utjecaj temperature matrice tj panela na dugovjecnost rada istoga. OK, Dell je napravio ljep monitor, tanak monitor fensy
zaobljenih linija koji otpusta toplinu elektronike i matrice kroz kuda ?!?
Ovdje nis ne prolazi... kroz konektore prirodno nizji hladniji zrak ide u monitor ?
Mozda ovdje gore ?
Sta je to ? Jel to ozbiljno od Dell-a ? Sva toplina koji generira monitor iznutra ce izaci kroz te mini rupice ? Nakon 10h rada ljeti ako monitor
nije u klimatiziranoj prostoriji gore jedno moze puhati vruc zrak kao iz Fena ili Kalorifera jer monitor prije svega mora biti ljep a ne da ima posteno
strujanje zraka prirodnim odljevom topline.
Ajmo viditi LG po tom pitanju.
Gle rupica, a cemu sluze ? Ako predpostavimo da LG nije ovo napravio kako bih cjedili frisko skuhano tjesto kroz to bice da sluze kako bi nekakav
zrak ulazio tuda... btw
evo prekidaca koji debelo olaksava ciscenje monitora bez cupanja kablova od struje.
Ovdje se nazalost vidi da je i LG potpao pod to Fensy Šmensy ludilo oko igleda jer nekada su te rupice bile pri vrhu panela a ne vako...
no ajde, ipak su vece i vise ih ima nego kod Dell-a te ima ih i bocno sto ce svakako pridonjeti tome da vruci zrak pobjegne na sve strane
umjesto da gore imamo Fen za susenje kose.
A
viđ usbe sa strane.., ne moram pivotirati monitor da dodjem do toga... no Dell-u bi to narusilo ozbiljne linije da ima neku rupu sa strane.
3.
Postolje...
Nisam staticar niti mi je ta struka nesto u sta se bolje razumijem ali bilo sta koso sa okacenim teretom nije isto kao nesto ravno sa okacenim teretom.
Uopce ne zelim racunati ili mozgati gdje mu je neko teziste tj. dali je postolje u milimetrima produzeno naprijed radi nosaca koji ide unazad i sta se
dogadja sa tezistem kada se monitor povisi gore itd...
Ono sto znam tj. vidim da se monitor rotira unutar postolja u uskom krugu dok ecimo LG se rotira drugacije tj. rotira se cjelio kockasto postolje
a djeca trce osim ako im polomite noge ili ih svezete ili im zabranite ulazak u prostoriju... no posto nismo takvi i volimo djecu a oni trce li ga trce
nije se jednom desilo da mi laktom, rukom zapnu od monitor u tom jurisu ili zena usisava oko stola pa se meskolji vamo tamo sa palicom od
usisivaca jer se ja necu maknit taman da sikire padaju i ne cujem usisisvac ali u tom guranju da ona nesto ocisti opali ga palicom po boku slucajno...
U tim slucajevima LG zarotira cjelo postolje, malo se zaljuja i to je to. Sila nekog
slucajnog udarca na onako koncipirano Dell postolje mogla bi prevrniti
monitor jer sila udarca nema gdje otic, postolje ce napraviti otpor jer stoji cvrsto na stolu a rotacija je moguca samo preciznim okretanjem panela u sredini postolja.
4. Konektori
Pa meni VGA jos zatreba ponekad no mogao bih prezivjeti bez njega ali DVI izbaciti ?? Pa kako da spajam stare kante koje nekad dodju na servis ?
Sta ce mi vise od jednog hdmi ili diplay porta na monitoru ? Pa nije to tv da bum spajao neku periferiju na njega. Tu je U2412M ok ali U2415 se
netko iz Dell-a sjetio pretvoriti u televizor !
Znaci na stranu matrice, AH-IPS ili IPS., navodno su obje iste... boje su ok u oba, kutevi isto medjutim U2415 meni osobno
nije funkcionalan da
ga hebes... U2412M je ok i skoro sam ga i uzeo ali sam odustao radi prekidaca, sumljivog postolja tj. nacina rotacije i jer je to stariji model vec...
Ne sporim da su Dell ljepsi ali od ljepote mogu sam zgravicu dobit kada po noci trazim neku tipku, kada pokusavam neku konfu spojiti na monitor a
imam 15 hdmi-a ko na tv dok kanta ima vga ili lancima fixirati monitor jer pitaj boga oce se prevaliti kada ga netko slucajno opali po boku u prolasku.
Dakle @Drvoje nadam se da mi nece ispunit oči, um, srce, dušu i sobu jer to je
manje bitno od toga koliko ce biti meni
funkcionalan u svakodnevnom koriscenju
Tvoj kometar me podsjetio kako je netko na Ryzen temi kukao da kutija za procesor nije ljepa, isusati

pa jel procesor/kutija mora bit ljep ili funkcionalan ?
Pa ne sjedim IZA monitora da gledim njegove ljepe linije ili fensy postolje neg
od naprijed gdje vidim isto sto i ti na svom Dell-u.