Izgleda da sam bio djelomično neshvaćen (vjerojatno se nisam dovoljno precizno izrazio). Naravno da je za kvalitetno snimljen DVD bitna kombinacija dobrog snimača i dobrog medija, koji se k tome još i "vole". Pritom uopće ni ne računam u cijelu priču nekakva sranja od snimača (Sa..... i sl.) ili medija (odnosno, tzv. medija kao što su Kv..., Pri... i drugi). Pioneer x08 su dobri snimači, snimaju solidno, ali boljka im je to što su zapravo 12x snimači. Nije problem npr. kad snimač za 16x medij dopušta 8x brzinu ili ga ne prepoznaje pa nudi samo 4x (događa se s novijim medijima, a lako se rješava nadogradnjom firmware-a). Problem je što Pioneer u kombinaciji tek s rijetkim medijima nudi odabir 16x, započne snimanje standardno (6x-8x-12x...), i kad treba skočiti na 16x, brzina padne na 8x. Ovo se događa jako često, s kvalitetnim medijima tipa Verbatim MCC004 i slično, a za one koje zanima više o tome neka pogledaju stranice npr.
www.cdrinfo.com ili
www.cdfreaks.com i potraže review Pioneera A08/108. Dakle, ne radi se o lošim medijima ili onima koji nisu podržani u firmware-u, već se radi o tome da to nije "pravi" 16x snimač (takvih je uostalom malo). A čak i kad uspije snimiti disk 16x brzinom, zbog
konzervativne strategije snimanja to traje duže nego 12x snimanje na npr. LG-4163B ili BenQ 1620. Nadam se da sam malo razjasnio na što mislim.
p.s. "Downshifting" odnosno neplanirano usporavanje brzine snimanja, najčešće vrlo negativno utječe na kvalitetu snimanja, a ne samo na brzinu.