Citiraj:
Autor Lewis
Zavisi, ako prekines stednju prije isteka ugovorenog roka onda imas penale, nakon ugovorenog roka automatski se produzuje na isti rok (ako nisi digao novce) ali onda vise nema penala za prekid u tom slucaju.
Ali sto se tice ove tvoje logike bolje 1% nego 0% to je generalno uredu i slazem se ali problem je u tome sto inflacija pojede 4-5% godisnje.
Znaci ako sad imas 50 000 kn i za godinu dana dobijes 1% kamate (minus 12% i minus prirez) znaci imat ces manje od 450 kn kamata sto je u konacnici 500 450 kn ALI taj novac ce vrijediti 4-5% manje tj. manje ces moci kupiti nego sad za iste novce nego godinu prije.
U globalu sve zavisi o kojoj sumi se radi tj. koliko doticni misli "orocit" jer ako su male sume tesko da se i moze kupit nesot kvaliteno sto bi donijelo bolju zaradu (ili ikakvu).
|
nisam analizirao sve banke, ali u pbz imaš kao
1. bez naknade na prijevremeni raskid ugovora oročene štednje s time da ti se pripisuje kamata do datuma raskida
2. isto tako kod potpisivanja ( ili online ) može se odabrati da li se štednja automatski obnavlja ili se prepisuje na račun
ovo za pod 1. ja mislim da je zakonski regulirano
Da recimo da stoji, ali ako imaš novac koji ne znaš uložiti te ti stoji inflacija je nebitna jer će u svakom slučaju pojesti bila oročena štednja ili doma u čarapi. Samo što će kod oročene štednje omjer biti manji.
Zašto su kamate male iz razloga jer ljudi manje uzimaju kredite kao i što pada kamata na krediti. Ako se pogledaju banke u EU mi smo još uvijek u vrhu sa "dobrim" kamatama na oročenu štednju, na kraju krajeva oročena štednja je jedna od najsigurnijih ulaganja pa valjda je očekivano da se čovjek baš ne bogati na tome.