Pozdrav!
Htio bih računalo za igranje u vrijednosti od ≈5k kn.
Nešto su mi i sa konkurentskog foruma objašnjavali, ali nisam siguran da sam došao do konačne odluke pa Vas ovdje molim da mi otklonite nedoumice.
• CPU: Intel i5 (vjerojatno 6400 sa 1151 socketom);
• MB: AsRock H110M-DGS, DDR4;
• RAM: 8GB DDR4 (vjerojatno Kingston);
• PSU: 500W (vjerojatno Fortron zbog garancije);
• HD: 1TB (vjerojatno Toshiba, bratić mi veli da je kod nje omjer cijene i kvalitete dost' dobar).
Ovo su stvari za koje sam gotovo pa siguran da u ovom cjenovnom rangu teško mogu biti bolje. No, ovdje problemi tek počinju…
• SSD: Uzeti nešto najmanje, tek da imam za OS poput PNY 120GB za 350kn i imati više para za grafulju? Uzet' k'o pošten čovjek Samsung 850 EVO od 250gb za 900kn i stisnut se sa grafuljom? Ne uzeti nikakav SSD (već ga uzeti za mjesec-dva kad draga zaboravi da sam pred mjesec-dva dao 5.000kn za „komjutor za igrice“) i uzeti moćnu grafičku?
• GPU: Ovdje sam najviše zbunjen! Jedan momak kojega su Radeonke povrijedile više nego Bane Batmana mi bez kompromisno tvrdi da uzmem NVidiu. Veli da je za siromašne poput mene GTX 1050Ti bogom dana. Prosurfam i vidim da je stvarno dobra grafa u pitanju. Onda odem na konkurentski forum gdje združene snage odgovorno tvrde da ni pod razno ne uzimam 1050Ti nego da gledam GTX970 polovnu ili najbolje da uzmem RX470 koja je malkice skuplja. Onda vidim na internetu da 470-ka zna zujati. Onda krenem gledati 1060. Onda se sjetim da sam siromašan. I onda opet sve u krug. Pišem vam, stoga, ovo na izmaku snaga i molim nekakav konstruktivan odgovor koji me neće dodatno zbuniti ni povrijediti moje krhke osjećaje (ili još gore, povrijediti još krhkiji budget).
• CASE: Ne trebam izložbenu vitrinu iz Versaillesa nego nešto gdje će stati gore navedenih 6-7 stavaka. Ipak, ne bih ni onu škatulju u vidu MS Black Smitha jer strahujem od pomisli da bi ga i sama gravitacija mogla povrijediti. I da, ne bi trebalo biti više od 41cm, al bože moj…
PS: Sa kupljenim bih htio dobiti konfiguraciju koja će biti vitalna (lat. Vitalan=da se na njoj mogu igrati AAA naslovi sa dosta FPS-a i na visokim postavkama) barem do kraja prvog Trumpovog mandata te da se kasnije i po potrebi neke od komponenata mogu biti zamijenjene bez da opet po forumima moram pisati ovakve epopeje.
PS2: Znam da obožavate dugačke postove, pogotovo od novih članova pa sam zato ovoliko nadrobio, čisto da me odmah zavolite.
PS3: Prodajem za 500 konvertibilnih maraka sa dva đojstika.
PS4: Šalim se za PS3.