srećom radio sam u trgovini skupom robom i znam koliko se reklama plaća.
izrada huaweija, xiaomija i samsunga košta podjednako, ali kupac koji kupi samsung i huawei plaća i REKLAMU koja se vrti po medijima.. i xiaomi plaća reklamu smartphone hrvatska jer imaju njihove bannere na webu..
ajde smiri se možda jesi stručnjak ali nisi trgovac. dakle na it tehnici su male zarade ali na mobitelima ogromne. izrada mobitela košta 30% cijene u dućanu. ostalo plaćaš reklamu, koji dio ti nije jasan? i veličini igrača nebih volio jer je 2015 xiaomi bio 3 najveći proizvođač mobitela na svijetu a sad je 4. ili 5. prestigao ga je huawei. čime, kvalitetom?, ne. nego reklamom. a to da bi xiaomi mogao proširiti podršku na ostatak svijeta, bi, možda i budu, ovisi o politici firme. nekome možda nije važno da bude u top 5 proizvođača mobitela. sony i lg i htc su daleko ispod ovih gore pa ih nazivaš igračima, a xioami nije igrač?
možda nije tebi, ali samo možda. jednom skužiš da prjcjenjenoj robi plaćaš reklamu (da nebude zabune radio sam u dućanu sa biciklima, da cijene su bile od 2 do 22000kn i jako dobro znam zašto su neki brendovi skuplji od drugih, ne zbog kvalitte nego se skupo reklamiraju.)
još je lakše kod smartphonea kojeg zapravo složiš ko lego kockice jer nijedan dio u njemu ne proizvosi proizvođač telefona. nedavno je bila recenzija htc pixella. nijedan dio unutra nije htc. samsung ako pređe na qualcommove procesore neće imati nijedan samsung dio.
znači bitno je kao kod laptopa čim bolje složiti komponente u lijepo kućište i dobro se izreklamirati i onda si igrač.
nije to tvornica automobila. ak su hrvati mogli sastaviti vivax i meanit, nda svatko može sastaviti smartphone od komponenti sa svih strana svijeta.