Kako sam i obećao (c/p) mail-a koji sam primio:
"Poštovani,
na žalost nemamo knjižicu s uvjetima, sve Links konfiguracije pokrivene su našim općim jamstvenim uvjetima koji su dostupni na našoj stranici. Produljenje jamstva do 5 godina definirano isključivo kroz redovno održavanje računala jednom godišnje, svi ostali uvjeti ostaju iz općih jamstvenih uvjeta.
U slučaju kvara neispravna komponenta mijenja se istom, a ako to nije moguće onda drugom komponentom jednakih ili boljih performansi. Kako kupac Links konfiguracije nije kupio komponente nego računalo, savjetovanje s korisnikom kod takvog popravka nije praksa, osim u iznimnim slučajevima kad zaista ne postoji ništa slično. U svakom slučaju korisnik nikada nije oštećen u smislu lošije komponente.
Što se jamstva tiče, kao što je definirano i u našim općim uvjetima – jamstvo se odnosi na čitavu konfiguraciju. Ako korisnik otvori računalo onda ima jamstvo po komponentama. U slučaju zamjene komponente postoji jamstvo do isteka originalnog jamstva same konfiguracije te novo jamstvo na novu komponentu – a korisnik uvijek dobiva ono što je za njega u tom slučaju povoljnije.
Za eventualna dodatna pitanja stojimo na raspolaganju."
Kao prvo, pohvale na brzome odgovoru (manje od 24h)
Drugo: nema knjižice uvjeta- ne kontam, jer je navedena na stranicama i na nju se pozivaju, a ne postoji...hm. Dobro- nema je i točka, njome više ne razbijamo glavu.
Treće: Nema posebnih uvjeta u produženome jamstvu osim općih jamstvenih.
A tamo stoji slijedeće:
"U slučaju da su sve komponente kupljene i sastavljane u Links d.o.o. , a dolazi do određenih nekompatibilnosti, Links d.o.o. će u dogovoru s kupcem pronaći rješenje za nastalu situaciju. Links d.o.o. se obvezuje da će jamstvo za robu kupljeno u trgovinama Links d.o.o. riješiti u primjerenom roku na način da će proizvod biti popravljen ili zamijenjen proizvodom jednakih ili boljih karakteristika koje su bitne i relevantne za tu vrstu proizvoda. Ukoliko dolazi do zamjene proizvoda, kupac dobiva i novo jamstvo s novim proizvodom."
Izgleda da stvarno nema nikakvoga povrata novca, tj. uvijek je zamjena i samo zamjena dijelova.
Ono što meni bode oči jeste što ta stavka iz općih uvjeta stoji i za komponente, pa ispada, kada čitaš Uvjete, da možeš dobiti samo zamjensku komponentu, a ne novac, u slučaju reklamacije.
Znamo da nije tako, Zakon jamči povrat novca za osnovno jamstvo, ali se to nigdje ne navodi kao opcija. Ili ja ne vidim dobro? (moguće i to)
Četvrto: Samo iznimno se savjetuju sa kupcem- de facto sami određuju šta je to bitno a šta nebitno kod zamjene komponente u gotovoj konfiguraciji, tj. oni kažu šta je to "identična ili bolja" komponenta ("jednakih ili boljih karakteristika koje su bitne i relevantne za tu vrstu proizvoda").
Jednostavno : mogu ti (ako hoće i kako te procijene) ugraditi gotovo bilo šta, jer gotovo bilo šta prolazi pod tom definicijom.
Isto važi i za samostalne komponente, ne samo za gotove konfiguracije.
A nije tako u praksi, i to znamo, ali isto tako nigdje ne piše kao opcija (to da se kupac mora složiti sa zamjenom, ili ide povrat love u osn. jamstvu za komponentu, NE za gotovu konfiguraciju, da opet ne graknu neki).
Peto:
I zadnje...dolazimo i do
naljepnica 
gdje moji dušebrižni serviseri, a i pokoji kuritelj grafa koji su se osjetili pozvanim da mi očitaju bukvicu, (iako qrca nisu shvatili šta ja to zapravo hoću reći), e, pa ispada da ipak nisu bili posve u pravu (c-c-c...neće biti čista petica, ee majstori moji)
Znači:
može se skinuti naljepnica, a da i dalje
vrijedi jamstvo po komponentama.
Toliko o težini izjava: "Ne diraš naljepnicu i točka!", "Šta se čudiš i šta ti nije jasno?" i sličnih skvičanja...fino, fino
Ovdje ide mala digresija: mi se u Lijepoj jebemo sa naljepnicama i jamstvom, a kojih do nedavno nije niti bilo (primjer, hladnjaka na grafama) jer se shopovi i proizvođači brane od đilbera kuritelja koji zloupotrebljavaju naše "super" zakonske odredbe za osobnu dobit i prodaju po oglasnicima, a na štetu dobaljača/prodavača. Zato nas i blacklistaju diljem svijeta, sjetite se samo Logitech supporta nekada i sada vezano za reklamacije, to možemo zahvaliti takvima i njima sličnima iz susjednih nam država (a ima ih falabogu).
Baš me zanima koji će shop u RH oprostiti oštećenu naljepnicu na grafi u slučaju reklamacije- ma, nijedan, jasno.
A pozivate se na praksu "vani"; e pa vani postoje shopovi i proizvođači (ne svi ali ih ima) koji priznaju jamstvo i dopuštaju skidanje hladnjaka sa grafe u svrhu montaže vodenoga, recimo, i nema problema za reklamaciju.
Očito da te iste naljepnice vrijede samo za neke zemlje sa "najboljim" zakonima.
I onda popuše jamstvo ljudi koji se kuže i kako se hladnjak mijenja i koji su, kao ja na primjer, imali doslovno niti 5% reklamacija na hardware ukupno (ajd, diskovi su mi rikavali iznad toga broja, ali ostalo sigurno nije), jer ne možemo dobiti tretman kakav bi objektivno mogli imati.
TO sam htio gore reći, slijepci jedni
Dakle, imaš izbora, na tebi je da se odlučiš šta ti više odgovara, hoćeš li ili nećeš skinuti naljepnicu sa gotove konfe.
Ovo je bitno i pohvalno od strane Links-a, moram biti iskren da to nisam očekivao, i da je ovo više nego fer opcija
Eto ga, sada su neke stvari jasnije, bez nepotrebnih špekulacija.
Ono najvažnije: originalni pokretač ove rasprave (tazman) mislim da sada ima odgovore za sve moguće opcije glede svoje konfe, pomogli smo čovjeku.
...
Sve u svemu, meni ovo izgleda poprilično O.K. od strane Linksa, ništa bitno odstupanja od prakse drugih shopova (izgledalo mi je poradi one Knjižice i sl. da će biti belaja, ali možemo ju srećom zaboraviti)- Links ostaje na mojoj listi top shopova, definitivno