Va paneli nisu jos zastupljeni toliko. Negdje u razdoblju 2007-2012 i ips je bio rijetkost a neprikosnoveno su carovali tn monitori. Zaslugom tvrtke LG ta tehnologija je postala dostupna vecini pc-jasa. Ukoliko mogu suditi prema iskustvu koje imam sa va lcd televizorima ips matrica je pogodnija za pc monitor nego va matrica u slučaju neke opcenite namjene. Ukoliko je primarno monitor za gledanje filmova, prednost za va, tj. va je vise preporucljiv u svijetu lcd televizora nego ips.
Slazem se da je vecina tih jeftinih crt-a bila obicno smece. Medjutim kako su quadro i drustvo kupovali crt cijevi od razlicitih proizvodjaca (kao danas sto kupuju lcd matrice) tu i tamo im se mogao zalomiti i neki solidan monitor.
Po meni najvaznija prednost crt-a u odnosu na lcd je bas kontrast i prikaz crne boje u ambijentu prigusene do umjerene ambi svjetlosti i tu je razlika doslovno nebo i zemlja. Da samo treba upaliti svjetlo i sve na lcd-u postaje dobro-s tim se bas ne bi slozio buduci i lcd monitorima smeta ambi svjetlo (mada manje nego crt monitorima). Pri ambi svjetlu istina na lcd-u profitira opci dojam kontrasta i crne ali isto svjetlo negativno utjece na prikaz detalja u tamnijem spektru. Stoga da bi se vizualno pohvatalo sto vise detalja u sjenama filmova i igara ambijent mora biti lisen osvjetljenja-vrijedi za oboje crt i lcd. U takvom okruzenju lcd tehnologija je tropa i to je valjda svima jasno.
Naravno kada se popunjavaju neke excel tablice ili za surfanje po forumima takva tama nije neophodna.
Rista@ Na neki nacin sam sebe demantiras buduci si sebi kupio va monitor bas da bi imao bolju crnu u "odredjenim" uvjetima tj kada je u prostoriji priguseno svjetlo, jer inače dobar ips i va monitor jedan do drugog izlozeni dnevnom svjetlu se ne razlikuju. Toliko o tome da ti crna u odredjenim (tamnim) uvjetima nije bitna.
Vecina ljudi ne voli gledati filmove i igrati igre (osim drustvenih) tamo gdje je puno ambi svjetla i bas zbug toga kino dvorane nemaju nikakvo ambi svjetlo kada pustaju filmove.
Mobiteli su druga prica jer njihova primarna namjena nije multimedija (ali opet, imao sam nedavno od LG-a mob g3 sa ips zaslonom koji je po meni potpuno¸inferioran zaslonu mobitela samsung galaxy a5 koji ima amoled. Mada je ips nesto citljiviji pri dnevnom svjetlu ukupan dojam prikaza je debelo na amoled ekranu, usprkos manjoj rezoluciji) Slicno je sa uredskim, prezentacijskim reklamnim ekranima itd