View Single Post
Staro 13.01.2017., 18:11   #960
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Wizzard Pregled postova
negdje na par stranica sam naišao da je bolje offset a na par fix voltaža..sad se tu dvoumim što i kako ostaviti..neznam točno koje je njegova default
voltaža..pa sad kemijam kako što postaviti..
Ono sto ja mogu reci o tome kao dugogodisnji korisnik je sljedece:

Bolje stock voltaza nego offset.
Sva C stanja ostaviti ukljucena.

E sad zasto... kod offseta se ponekad zna dogoditi da sve super radi dok neka aplikacija ili nesto naglo ne zatreba procesorsku snagu i kod automatskog
prebacivanja mnozitelja i radne frekvencije tj. samog napona za vcore se zna desiti da vcore "zakasni" ili u nekom trenutku dok je proc pod opterecenjem na
neki dio sekunde padne i onda cjeli system zamrzne ili se orusi.

To bi trebao rjesavati Cpu LLC ali nije ni on svemoguc tj. sam utjecaj offseta djeluje i na njega koliko god cvrsto bio postavljen s time da se ako je LLC precvrsto
postavljen dogadja se da isti digne vcore iznad potrebnoga i onda u full loadu se procesor nepotrebno przi na visljem vcore nego sto je potrebno.

Na kraju krajeva mjerenjem se moze usporediti stabilnost procesora i ako promatras proc pod nekim minimalnim pocetnim offsetom u full loadu tj. njegov vcore doci ces
do neke vrijednosti na kojoj se nikada ne rusi.

U pravilu ja krecem sa te vrijednosti ali fixno postavljene pa lagano dolje + LLC + sva C stanja ukljucena. Sta dobijes ? Pa s obzirom da su sva C stanja ukljucena
procesor spusta vcore, mnozitelj itd... medjutim nema offseta da ga "tjera na nize" ili uskracuje potrebu za vecim vcore kada mu je potreban s time da LLC u uvjetima
bez offseta radi onako kako je za njega i zamisljeno da "pegla" vcore.

Dosta ovisi i o ploci medjutim na 3-4 koje sam imao nikada offset nije imao manju amplitudu maximalnog i minimalnog vcore-a u odnosu na fixni vcore
koji isto ima tu amplitudu tj. razlika izmedju minimalne i maximalne voltaze je kod fixnog nacina manja.

Znaci moze se podesiti offset, nije da ne moze ali konkretno max temp sa podesenim offsetom mi je obavezno veca za 4-5C u odnosu na fixno
postavljavljanje sa ukljucenim C stanjima.

Ono osnovno je to da Turbo treba iskljuciti i staviti zeljeni mnozitelj, recimo 40 i ako su sva C stanja ukljucena on ce se normalno dizati i spustati kako
mu kad zatreba snage i onda se igras sa offset ili fixnim nacinom rada.

Inace gore spomenuta amplituda napona za vcore se majlakse "vidi" po temperaturama idle - full load.

Offset temp raspon 33/34-72/74
Fixno vcore temp 40/42-68/70