MMR je samo teorija koja nije, niti će ikada biti, potvrđena od strane Blizzarda. Svakako je logično da nije "jednostavno" kao ELO kod šaha, međutim, što se više udjela u ukupnom MMR-u da pojedinačnim faktorima (medalje, tvoj K/D u meču itd), to je teže ga kontrolirati. Primjerice, kod control point mečeva gdje izgubiš nakon 5 rundi uz 60, 70 ili 80 eliminationa uz K/D>10. Tu dobijem ili izgubim isti SR ko da sam odigrao payload mapu do prvog pointa. Moj učinak, tj. učinak tima mi ne diže niti MMR, jer bih odavno bio grupiran s ljudima koji znaju što rade da je tako.
Na master overwatch stranici se može okvirno pogledati kakve statistike imaš, pa sam tako, ugrubo, po SR u percentilu 35, a po svim ostalim faktorima (K/D, elims, medals) sam u percentilu 65, što je obrnuto proporcionalno i nema apsolutno nikakve logike.
Dapače, MMR je broj koji, čini se, teoretski može biti potpuno suprotan onome što za tebe kaže tvoj SR.
U prilog toj tezi ide činjenica da u zadnje vrijeme vrlo često novi igrači u OW (20ak sati gameplaya) imaju recimo SR 2500, vjerojatno i MMR relativno dobar, budu grupirani s ljudima koji ipak malo duže igraju.
Ovaj novi igrač ne zna mape kako treba, ne zna se pozicionirati, ne zna faktički ništa što bi za njega trebao njegov SR/MMR reći, te jednostavno možeš zaboraviti na pobjedu
Normalna raspodjela u ranking sustavima izgleda funkcionalno samo na papiru. Međutim, bolji način rangiranja, a da je dugoročno funkcionalan, ne postoji ili je kompleksan do te mjere, da se na malom uzorku odigranih igara ne može točno odrediti, tj. ne može se generalizirati.
Uostalom, zbog toga postoje placement matchevi, kako bi se početkom svake sezone donekle omogućio "izlazak" iz elo hella u kojem igrač jest. Međutim, u svakom ranking razmaku ima taj elo hell, tako da, iduće sezone placement odradiš za recimo 500 bodova više, i opet ostaneš stuck.