View Single Post
Staro 10.01.2017., 00:49   #14
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Za one koji imaju djecu i nisu pred nekom rastavom u HPB ima zanimljiva stvar.

Djecji tekuci racun Kockica u HRK. Prinos je 4% na godisnjoj razini i isplacuje se kad protekne cjela godina od dana otvaranja racuna.

Ostali uvjeti nisu toliko rigorozni.

Do 10.000,00kn se moze dizati svaki mjesec na salteru banke iskljucivo da vas nitko nista ne pita.

Na bankomat sa karticom na ime djeteta moze se dici 900,00kn mjesecno.

Takodjer ako bi se racun htjeo naglo isprazniti onda je malo problematicno jer isti se moze glat zatvoriti ako na njemu ima manje od 10.000,00kn ali dok ne padne ispod te cifre valja ga prazniti na mjesecnoj bazi.

S obzirom da se na isti normalno moze uplacivati i dizati do 10k kuna mjesecno i da je kamata 4% nekako mi je to sigurnije nego bilo koji fond.

Mi smo to rjesili tako da smo na 2-je djece podjelili cifru i sad bas da cemo zatrebati vise od 21.8k mjesecno naglo van... sumnjam.

Moguci problemi:

1. Ako roditelj koji je otvorio racun ode u pokojnike iz bilo kojega razloga, drugi roditelj da bi isti zatvorio mora dobiti suglasnost CSS.

2. Ako se rastanete i racun je otvorio roditelj koji ne zivi s djetetom poslje, svejedno jedino on do punoljetnosti djeteta moze raspolagati sredstvima.

Drugi roditelj eventualno moze pokrenuti postupak kod CSS za zabranu ili nadzor trosenja sredstava ali realno dok se postupak ne provede i ne donese neko rjesenje racun se stigne isprazniti sasvim legalno.

3. Dijete postane punoljetno te je na taj dan iskljucivo on vlasnik racuna jer na 18-ti rodjendan isti se blokira i banka izvjescuje vlasnika ( dijete ).

Uz malo pomnije planiranje i scenariom sta i kako te razradu svake moguce situacije to i nisu toliko veliki problemi koji se nedaju rijesiti za 4% kamatu