View Single Post
Staro 06.01.2017., 18:41   #2446
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Evo me doma pa mogu odgovarat....

Dakle ja sam sve uzeo rabljeno
Takumar me ispao 200kn, skatracker 200 eura a 6D sam malo kompenzirao pa me koštao 6000kn, inače bi koštao ,naravno, više

Postavljanje svake montaže (uređaj koji se rotira kontra Zemlje, omogućuje snimanje duljih ekspozicija bez pomaka zvijezda, maglica itd...) zahtjeva jako jako jako JAKO precizno postavljanje. JAKO precizno.

Potrebno ga je dobro "usjeverit"
Sjever se određuje prema Sjevernjači, koju je zavisno o dobu dana potrebno postaviti na točno određenu točku
pogledajte fotku
http://myastroimages.com/Polar_Finde...inderscope.jpg

Dakle Sjevernjaču je potrebno postaviti na manju kružnicu, e sad, gdje točno, zavisi o vremenu.
Postoje programi koji izračunavaju mjesto, i onda postaviš sjevernjaču na to mjesto i teleskop, odnosno montaža je usjeverena i možeš početi sa snimanjem
Dobro je svako toliko provjeriti da li se Sjevernjača kreće po kružnici, ako ne, onda nije dobro usjevereno

Za još bolje praćenje je potrebno nabavit/napravit guider
To je kamera + objektiv/teleskop koji je zakačen na glavni teleskop i služi da korigira montažu, čim skužu da zvijezda malo drifta, odmah pošalje korekciju na montažu, obično treba malo igranja da se sve to uglazbi, užasno osjetljiv posao....

Što se tiče iOptron SkyTrackera
lagano ga je usjeverit, usjeveravanje je potrebno obavit svaki put kad malo takneš aparat ako želiš da dobro prati
kad se upali, on automatski simulira kontrira zemljinu rotaciju i spreman je za snimanje

Budem okačio fotku kak izgleda setup

od dolje prema gore - stativ - skytracker - kuglasta glava - aparat

Ja još imam doma celestron cg5 montažu i C9 cijev, moram to ponovo upogonit pa da malo fotkam

Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
nije mi jasno jel se to samo automatski rotira ili moras rucno pomicati?

jel moguce sa mirrorlesom slikati nebo? imam olympusa m4/3, sad me zanima koju lecu gore stavit

kad ovo gledas, samo ti je jasnije koliko smo nebitni u svemiru. Ono, toliko drugog zivota i inteligencije za koju ne znamo.
Automatski se pomiče, rukom je to nemoguće simulirat
Moguće je naravno, nema razloga da s mirrorlesom ne fotkaš
E sad, pitanje objektiva....
jako je bitno da je kompletno oštar i da ima što je moguće manje come
pogledaj tu primjere, bude ti odmah jasno o čemu je riječ

http://intothenightphoto.blogspot.hr...on-part-2.html

Ne znam koje objektive imaš, ali začudio bi se kaj se sve može snimiti već sa 50mm recimo
evo primjer fotkan na olypusu, 50mm
http://www.astronomersdoitinthedark....hp?c=153&p=472

Različiti senzori se različito ponašaju....astrofotografija je jako specifična
6D svi hvale vezano za astro

Meni se za fotkanje astro pokazao super Samyang 14mm, Sigma 24-105 ART, Sigma 150-600 HSM C, Canon 40mm stm

I da, ono najbitnije, bez tamnog neba zaboravite na fotkanje a da bude neka kvaliteta
Prije je to još bilo moguće jer su postojali light pollution filteri no oni sad ne funkcioniraju više jer gradovi polako prelaze na LED rasvjetu koju ne možeš blokirat jer je na svakom dijelu spektra....
Tako da, ako ste u Zagrebu, put pod noge i pravac Petrova Gora ili Lika (prema Bosni)

Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 06.01.2017. u 18:54.
jed2i je offline   Reply With Quote