Prešao na Sky, kupljeno sve ima cca nešto više od 2 tjedna, ali nije se imalo vremena za prismrditi reinstalaciji Glavne Kante

evo napokon dva (meni) neradna dana u nizu, i eto prilike
Uzeo sam Asrock z170 extreme4 ploču i bitna stvar za sve koji (kao i ja) računaju na non-K OC: ovo je jedina ploča za koju sam čuo (a za koju mogu i iz prve ruke posvjedočiti) da čak i sa
najnovijom verzijom BIOS-a (v7.00) IMA podržan non-K overclock!
Dakle, nema zajebancije sa godinu i više starim BIOS-ima, bugovima.. svaka čast Asrock-u (zadnje tri generacije ploča su kod mene sve Asrock i jako sam zadovoljan do sada)
Uzeo, naravno, i5 6400 i roknuo mi na početku IntelBurn Testa na 1.14V pa sam ga digao 1.15V za takt od 4.32GHz, evo upravo vrti dok ovo pišem.
So far-so good
Mislim, pomalo me bilo strah onih priča o lošijoj kvaliteti silikona u ovoj doslovno bazičnoj i5 kategoriji, ali srećom ni traga od toga. Dapače!
Temperature...malo je problematično pratiti iste.
Meni ui BIOS-u, dakle za idle state, UEFI prijavljuje 45C za CPU.
U windowsima jedino mi HWiNFO javlja za core, i on kaže 28C.
Load je na 41,5C max (dakle delta je cca 12C) što znači čak i da je ona temp. iz BIOS-a točna, ukupno u opterećenju na max. postavkama za IntelBurn Test iznosi 57C. Predobro, imo, to čak i za ljetno razdoblje neće trebati ništa dirati.
Hlađenje osigurava Meghalem, tu nema (tj. ima) zime
Jedan mali problemčić: krenuo sam sa 1.3V očekujući svašta i čitajući razne testove po netu, toliko ljudi stavljaju za cca 4.3-4-4GHz.
E sad: probao sam i 1.32V ali neće mi čak niti boot-ati na 4.4GHZ (znači svega 80MHz više od sadašnje stabilne frekv/napona

)
Clocka se, jasno, preko BLCK-a.... ovo je drito 160.
Napon (vcore) očito nije razlog ali nešto drugo jeste (ne, nije ni mema, provjereno).
Šta da promijenim od parametara za viši BCLK, pošto ovu vrijednost nisam nikada ranije mijenjao (sve bili "K" procesori)?
Ja nemam ideje, a ni iskustva sa time, pa me zanima savjet od nekoga tko je već prćkao po tome

Svi ostali parametri su na automatici, a po pitanju napona.
Zahvaljujem, i nadam se da sam nekome pomogao sa ovim bazičnim osvrtom na non-k OC iz prve ruke