View Single Post
Staro 29.12.2016., 22:11   #1
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
čišćenje projektora gone bad

nedavno nabavih polovni projektor u funkcionalnom stanju, no sa flekama all over the place. nažalost to nisam znao dok nije stigao (prodavao se kao "used, in good working order")

da sad ne plaćemo po tome, krenuo sam sa servisiranjem.
napomena - nikad u ruke primio projektor nisam.
znao sam da će bit yeebeno, ali ovo je prešlo svaku mjeru.

e sad, radi se o 3lcd projektoru. kompletnu optiku sam uredno i nježno počistio, počevši od prvog komada stakla do lampe, do 3 filtera ispred svakog lcd-a. sve se od toga da fino izvuć van iz ležišta i očistit.

problem je u prizmi sa lcd-ima. to je komad kojeg nije moguće odvojit, svaki lcd je zaliven na prizmu, i svaki lcd ima svoj filterić ispred, znači 4 površine za očistit po boji. 12 površina.

s obzirom da je razmak jedva 2mm , nisam znao čime to izvest nego tankom krpicom koju sam odrezao na linije. i s obzirom da se to ne može vidjet dok ne složim projektor nazad - složio sam ga nazad, i sad imam sredinu slike full čistu, a rubovi su kaos.

slikovito, to izgleda ovako:
prije čišćenja:

nakon čišćenja:

i iznutrice projektora

kako mi je čudno da su tako "ravnomjerno" blatni i da tako ravnomjerno fali određene boje na rubovima - dali može bit da mi je prizma van "centra"? da je prah u pitanju, bilo bi neravnomjerno.

šta se same prizme tiče - lcd-i su zaljepljeni na nju, kao i filter stakla i to se nije pomaklo 1000%. jedino može bit da je malo okrenuta jer ima dosta praznog hoda (a drži ju samo 1 vida na sredini prizme, pa se može zakretat).

prije vraćanja sam pregledao prizmu i sva stakalca i lcd-e i osim šta su i dalje bili randomly malo prašnjavi, nisu imali nikakve linije praha po sebi.

ukratko - projektor-gurui - šta bi ovo moglo bit?
ne kanim davat na servis jer je projektor bio kikiriki skoro.
jp_rv je offline   Reply With Quote