Citiraj:
Autor Bukva
Pozdrav,
trenutno razmišljam kupiti prvi puta "pravi" sat - malo sam pogubljen.
Sat koji mi je zapeo za oko je ovaj, te me zanima da li bi mogao u nekoj drugoj trgovini jeftinije proći sa navedenim ili sličnim satom, te da li sat kao takav je ok (ovo zemlja podrijetla Kina me malo obeshrabruje u kupnji).
Spreman sam izdvojiti do 5k za sat.
|
Zanemari sve savjete mudrosti i kupi ono što ti se sviđa, što te veseli, što ti lijepo stoji na ruci.
E sad, moj savjet

Svijet satova je jedno posebno i čudno mjesto gdje od toga: "kupio bih si neki sat" ... završiš sa gdje ima dobrih kutija za 20 satova, trebam li servisirati onog automatika svake 3 godine zato što to proizvođač kaže, ili ipak pustiti da stane pa kud puklo da puklo, da prodam sat ili rastanem se sa ženom...
Prije i iznad svega, koliko god je onaj gore sat ok, nije nipošto 3-4kkn ok.
To je tzv. fashion brand, modna marka koja kao i većini takvih (mislim da sam pročitao da festina proizvodi većinu takvih brandova-ako grijesim ispravite me) uglavnom prodaje ime i "modni dodatak" a najmanje sat.
U svijetu postoje proizvođači satova koji su tome posvećeni i to rade dobro. (najpoznatiji i najveći japanci tipa citizen, seiko, orient, casio... nude puno za malo love a imaju milijarde modela)
Tržište nudi pristojne satove od parsto kuna pa do visoke horologije i zaista svatko može naći nešto za sebe.
Satovi se dijele u par kategorija kako prema tipu mehanizma (mehanički, kvarcni) tako i prema namjeni tj stilu i obliku (diver, dress, pilot (aviator), field, chronograph...)
Ako kreneš u istraživanje naći ćeš se u cijelom podsvijetu i bez malo osnovnog znanja ili kvalitetnih savjeta ne bih ti savjetovao da samostalno i neinformirano potrošiš preko 1000kn za sat.
Sat ti može biti samo modni dodatak na ruci, uređaj za mjerenje i pokazivanje vremena, može biti hobi, može biti i opsesija - a može biti i sve pomalo