Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 26.12.2016., 07:47   #8152
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor neumrli Pregled postova
Pozdrav,

U planu mi je napraviti muzicki server koji bih spojio na Marantz PM6005 stereo pojacalo, zajedno sa Bowers & Wilkins CM1 zvucnicima. Marantz ima "24bit/192kHz high current CS4398" DAC, te dva digitalna ulaza, opticki i koaksijalni. Opticki je vec zauzet jer je TV sa Kodijem spojen na njega.

Trenutni setup je RPi 3 sa Kodijem, spojen HDMI kablom na Samsung Smart TV, a iz TV-a digitalnim optickim kablom do Marantzovog DAC-a. Obzirom da TV ima procesor i licencu koji su u stanju obraditi DD (384 kbps), DTS (1536 kbps) i DTS-HD (>3500 kbps) kvalitetu zvuka kod 1080p BluRay snimaka reproduciranih na Kodiju, iako za pravi DTS efekt treba 5.1 sustav, razlika izmedju DTS-a i DTS-HD u filmovima sa specijalnim efektima je ogromna. Muzika u Kodiju nema bas najsretnije rjesenje za prikazati veliku kolekciju, pa bih htio isprobati nesto drugo.

Ideja je (dodatni) Raspberry Pi 3 B kao hardver za server, zajedno sa HiFiBerry Digi+ Pro DAC-om, te bih to dvoje spojio sa Marantzom nekim kvalitetnijim koaksijalnim kablom. Sto se tice softvera, jos se dvoumim izmedju Volumio i RuneAudio opcija. Razlog za DAC na RPi-ju je cinjenica da RPi ima ne-bas-sjajnu zvucnu karticu, te da nisam u mogucnosti spojiti njega sa pojacalom HDMI kablom. Jos jedan od razloga je taj sto bih htio logicki odvojiti glazbu i filmove/serije na kucnom setupu.

Server bi imao svoj eksterni disk od 3TB (sa napajanjem). 90% glazbe koju imam je u FLAC-u, pa bih htio iscjediti maksimalno sustav koje imam.

Zanima me koju kvalitetu bih mogao ocekivati sa kombinacijom RPi + HiFiBerry DAC?
Preporuka za kabel od cca 1-2m izmedju Marantza i HiFiBerry Digi+?
Isplati li se investicija (RPi+DAC+coax) od cca 1000 kn u mom slucaju?
Na Badnjak me Đed Lee Božičnjak iznenadio PiFi Digi plus karticom, direktno iz Hong Konga.
To je Digi Plus kartica za Škote, Bračane, gospodina Klištića i općenito cheapskate sortu audiofila.

Pride dobiješ još I pripadajuće kućište najviših kineskih kvalitativnih i estetskih standarda, sve za manje od 23 dolara.

Te Digi kartice rjeśavaju nekoliko inherentnih problema koje RPi platforma ima u ulozi audio komponente:
- izbjegava USB konekciju, koja je kod Raspija nakeljena na isti kontroler kao i mreža (globalno, nek me neko ispravi sa pobližim objašnjenjem ako zna)
- otključava I2S protokol na SPDIF izlazu
- tzv. trafo verzija kartice (svaka PiFi, samo skuplja Hifiberry) galvanski odvaja coax izlaz.

Uglavnom, u Volumiu je kartica proradila od prve - izabere se Hifibery Digi i to je to.
Sa Dacom sam RPi spojio jednom trećinom starog Audioqestovog komponentog kabla - inače pravi 75ohm kabel x 3.

Kakav je zvuk? Kako bi rekao Bruno Kovačević, jedno cirka 72 koma 46 posto bolji.....još je prerano za neke impresije, ali već nakon par sati je bilo jasno da ovakav RPi nije više sporedni izvor zvuka, čak i kad je ozbiljan player u susjedstvu.

Recommended, dakle, bez uzdržavanja.
jean luc je offline   Reply With Quote