Citiraj:
Autor Ammy
Uz kaj jedete humus?
Kupila mali paketić za probu, probala sam ga ovak solo i nije mi okus baš nešto. Slanutak solo volim 
|
Hummus je dar od boga, od trenutno ultrapopularnog šumadijskog grila,preko molekularne gastronomije i kompletne azijske kužine(od šušija do hjamanpangajija), ništ me nije ostavilo tolko
PAF ko oridžidji Libanonski/Sirijski hummus,šangliš,mutabal2,tabuli i tako daljebliže....(ne zelim izac ko neki "znalac" al u zadnjih ~15 godina sam promjenio jedno 20-30 restaca i profesionalna deformacija mk je da sam probao sve kaj se moze zamislit i sve mi je bilo vec dosadno dok nije covjek došo iz ISILland-a i napravio rildil, od kad sam s 17 god. probocijelu velku Jadransku lignju,zivu,samo ovlaš proguranu po gradelama da ju izmučim a da ne krepa,niš me nije tak prehitnulo 15 godina posle ko hummus(jedini minus je kaj se hipsteri oko toga skupljaju ko muve oko govna,da imaju kaj srat na neonazisocliberal mrezama i undrgrund kafičima)
Hummus mogu jest doslovno ko cucak, dok mi ne pukne burag ,al velko al ,hummus treba znat napravit i mislim da ima sam jedno mjesto u RH di možeš pojest stvarni humus.
Treba znat skuhat slanutak,odredit kolko tahinija,zacina itd.
A otkrit cu sam jedan receptić i to ne skroz.
Hummus Beiruti- dalkem ,pravi humus(60% hummus/40% povrce), svjeza paprika(trikolor da jos bolje izgleda),rajčica,persin,pinkica cesnjaka(pinkica),maslinovo uljce,naprstak crvene paprike(suhe).sol po gustu i sok od nara.sve boje spektra.
E, sad, stoš je u tom da se povrce(prvenstveno paranedajz) narezu na sitne kockice bez da puste sok(tu velku ulogu igra dobar noz za povrce i malo iskustva, mozda na yutubu neko oce pokazat tehniku rezanja, više ko da maziš nego režes povrce, znas da dobro radis kad prerezes persin i na rezu ima istu boju ,nit nijansu tamniju. Njezno promjesat ,nesmije bit blato vec svaki sastojak mora bit cjelovit(ko franc.salata), na kraju prekobicnut malo maslinjaka preko i štrcnut sok od nara.
U glavnom,nemoj odustat od humusa dok ne naletis na pravi(znat ces odma da je to to),sigurno medju top5 jela ikad napravljenih. ja ga osobno mogujest ko sladoled,tegla,lavant i žlica. Opet ja čitabu, sad sam se napiso da sam miran sljedecih 6 mjeseci.