Ono što je pozitivno jest da za 3 soma kuna možeš u SH uzet zvučnike čiji potencijali mogu daleko nadmašiti potenicijale receivera kojeg imaš.
Kad je u pitanju zvučnik za jazz, moj izbor bi bili Epos ES 11 za kojeg čovjek iz susjedne države traži 2.700 kn, ali dolaze sa pripadajućim stalcima i ambalažom. Traži obavezno originalnu sliku da ti pošalje.
Ako s tom ponudom nešto ne štima ili misliš da bi ti bili premaleni za tvoj prostor (ja mislim da bi bili taman - to su oni veći bookshelfi), za manje novaca od tog iznosa ima nekoliko vrlo dobrih do odličnih samostojećih zvučnika - moj izbor bi bile marke KEF, Infinity, Mission te dva odlična Energy zvučnika - s time da je model cf-30 star samo nekoliko godina, a model point 5 je prilično star ali je iz jedne od najboljih serija zvučnika uopće (pristupačne cijene). Googlaj ove Energy monitor.22 da stekneš dojam o čemu se radi.
Ajmo još malo o šiljcima i kabelima - poanta nije u slušanju razlika između dvije vrste šiljaka, nego u činjenici da gotovo svaki (dinamički) zvučnik "svira" cijelim svojim kabinetom, što zbog načina rasprostiranja zvučnog signala što zbog vibracija od rada drivera (što je jako teško u potpunosti izbjeći, kako god da je masivna kutija - a pogotovo kad se velikoserijski troškovi uključe u priču).
Zbog toga treba zvučnik fizički odvojiti od podloge, da ne sviraju skupa. To se može na desetke raznih načina, za svotu od desetak kuna pa do par tisuća. Svak bira kako će i koliko potrošiti, ali to NIJE smisao šiljaka, podloga ili kablova.
Ajmo već jednom to maknut sa dnevnog reda, ak je moguće - audiofil nije onaj koji sluša šiljke, podloge i kablove, on ih (eventualno) koristi dok sluša glazbu sa audio-komponenti.