Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 26.11.2016., 20:00   #7999
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
I ja se slažem da je subjektivni dojam najvažniji, ali pri tome ne bih bio nimalo ciničan nego sasvim konkretan. Krajnji dometi pojedine opreme mogu se relativno pouzdano izmjeriti, no ti podaci niti izbliza ne daju kompletnu sliku zadovoljstva u njenom korištenju.
Dok npr. broj FPS-a sasvim konkretno određuje poziciju igračkog hardvera na ljestvici vrijednosti u svakom smislu (i kompetetivnom i cjenovnom), savršeni THD ili najbolji odnos signal-šum neke audio komponente u praksi ju uopće ne mora smjestiti isključivo u najskuplji cjenovni razred, kao što ne mora nužno niti ostvariti šire prihvaćeni ugled dobre ili "hi end" komponente.
Kamoli da mora odgovarati svakom uhu, svakom zvučniku, svakoj sobi ili svakoj snimci.
Analogno, neki cjevaši koji i teoretski distorziraju ali to rade u tzv. trećem harmoniku, većini ljudi zvuče "slatko" odnosno "toplo" ili "živopisno".
Dakle, dok god se prenose impresije ili dojmovi o procesu korištenja, jasno je da se radi o subjektivnoj kategoriji.
Otprilike ko što je za određen broj ljudi BMW bolji auto od Hyundaija jer "bolje leži".

Svatko može prepoznati razliku između ozbiljnog hi fija i plastične mini linije kad se radi o nekim temeljnim stvarima tipa plivanje basa, nizak prag distorzije, oštri visoki tonovi, mutna tonska slika i nedostatak stereo separacije. To su stvari koje se uglavnom i mogu zagarantirati određenim specifikacijama ili temeljnim zahtjevima korištenja (smještaj zvučnika).

Jednom kad se taj level dostigne, stvari postaju suptilnije, i normalno je da to industrija koristi - kao i bilo koja druga, uostalom. Mislim i na proizvođače i na medij pri tome.

Osobno, nemam ništa protiv toga, dapače, mislim da svakom zainteresiranom može dodati malo boje životu - ukoliko to želi, i u mjeri koju sam izabere.

Neka cvjeta tisuću cvjetova.
jean luc je offline   Reply With Quote