Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 26.11.2016., 11:57   #7992
Trbonja
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Ajmo riješiti jedno retoričko pitanje prvo: koliko audiofila ima nadzor nad žicama i kablovima koji su između trafo stanice i njegove utičnice doma?

Ovo s kablovima i produžnima je 99.9% placebo efekt sve dok ne počneš kupovati oklopljene kablove i letve.

Svaki iole bolji kabel, a da nije u PVC zamotan 0.75mm2 bakar, bit će više nego dovoljan. Jedan Brennenstuhl made in PRC će biti više nego dovoljan. Tek kad imaš sustav na kojem možeš "čuti" preslušavanje koznakakvih walkietalkie, AM i inih frekvencija koje stvaraju harmonike u slušnom spektru (čitaj sustav od >10k€) ima smisla razmišljati o nekakvim skupim letvama i kablovima. I to samo ako imaš apsolutnu kontrolu nad ostatkom dovodnih žica, tj. imaš sagrađenu kuću u kojoj je kontrolirano polegnut kabel.
Ja nisam isprobao hrpetine strujnih letvi i kabela, pa ne znam kako većina njih zvuči. Uzeo sam najjeftinije, a da je audiofilsko, što sam već naveo u prethodnim postovima i nisam požalio. Kod toga što sam sebi priuštio nema placebo-efekta. Jedina fora je u tome što sam morao ići na rizik, jer frajer ne posuđuje kabele uz kaparu, ali onda kad sam kupio letvu i kabel kod njega, mogao sam si priuštiti zajeb, ali promjena u zvuku (nabolje, dakako) je bila puno veća od očekivane (jer sam prije imao najjeftiniju moguću strujnu letvu i obični strujni kabel koji ide uz uređaj), tako da se nisam zajebao, a svoje iskustvo dijelim s forumašima, jer želim da svi vide kako se za male novce (po audiofilskim kriterijima), mogu napraviti značajniji pomaci u zvuku za nas početnike. Naravno da ima boljih strujnih letvi i kabela, ali oni koštaju, što zbog uvoza, što zbog imena, što zbog cijene materijala... Evo, sad su mi pali na pamet Nimak kabeli koji se prodaju na Njušci. Čovjek ih šalje poštom bez pologa, pa ako ti se svide, zadržiš ih i platiš čovjeku, ako ne, vratiš ih natrag. Znači, čovjek ide na povjerenje i riskira da ga netko zajebe, ali ne živimo u savršenom svijetu. Tako je kako je. Glede tog Nimaka, njegova Lunar serija kabela je od bakra (za one sustave koji zvuče presvijetlo i preagresivno) i Master serija od posrebrenog bakra (za sustave koji zvuče pretamno i zagasito), pa tko voli, nek' izvoli. Volio bih da ljudi ovdje pišu o promjenama u zvuku, da svi dobijemo korisne informacije. Tomu ovaj forum i služi.
Da ne bude kao kod ulogiranih trgovaca koji na finjaka navlače ljude na svoje dućane, jer od toga žive.
Ali da su kabeli Sound Carriera najjeftiniji (250 kuna mrežni kabel i 500 kuna strujna letva s 8 utičnica) kod nas, je činjenica. I ono što nisam napisao u prethodnim postovima, zvuk strujnih kabela se mijenja (usviravaju se kao i interkonekti i zvučnički). Promjene nabolje s vide čim se uključe u uređaj, a nakon tjedan dana i više (par stotina sati) zvuk postaje sve bolji i bolji. Kod mene je trajalo 6 mjeseci da se taj kabel od 250 kuna potpuno usvira (uključen u letvu istog proizvođača). I nisam požalio, već suprotno. Tek onda ćete shvatiti kako dobre zvučnike, pojačalo i izvor zvuka imate. Moje iskustvo.

Zadnje izmijenjeno od: Trbonja. 26.11.2016. u 13:59.
Trbonja je offline   Reply With Quote