Citiraj:
Autor Prki
Pa šta ti pričaš.Po tvome ispada da obična žarulja košta 1.65kn što naravno nije točno(osim ako nije neki kineski šrot a onda možemo gledati i takvu LED-icu).Osram LED 9,5w 811lm 3kom 48,99kn Kaufland, zamjena za 60w.A da ne pričam da godišnje promjenim bar 5 običnih žarulja u kući, to ti je moja statistika pa sad malo preračunaj svoju.Nitko ovdje ne štedi za novog Golfa godišnje, ali kada bi cijela država prešla na LED rasvjetu uštede bi bile ogromne pa bi Slovencima mogli još struje prodati.
|
Upravo tako.
Philips LED 802lm je 50kn. klasična žarulja je 2,5kn. Znači da je ta razlika i 20 puta. pošto je i 100W žarulja 2,5kn, razlika u cijeni između LEDice je još veća. Kada pričaš o Kineskim LEDicama nešto si najbitnije zaboravio, a to je štetnost za oči. Isto tako koliko je ljudi ovdje pisalo o tome koliko te kineske LEDice traju. Sigurno 5 puta kraće nego provjerene, kvalitetne i onda opet dođemo do istog, a to je da LED žarulja mora raditi min. 90min. dnevno da se isplati nakon 3-5 god. pod jednim bitnim uvjertom, a to je da toliko i traje. Ako radi 15min. dnevno, tek se nakon 15-20 god. isplaćuje, ali opet pod jednim uvjetom da traje 15-20 god.
Što se tiče uštede na razini države, evo upravo sam čekao ovaj odgovor. Reci kakve bi mi imali koristi od toga da Slovencima prodajemo višak struje. Da li misliš da bi nama struja pojeftinila?! Malo sutra. Najveću korist od toga bi imao HEP, a ne mi. O tome pričam cijelo vrijeme. Gura se da svatko kakti kupi LED žarulje, A, A+, A++ uređaje kako bi manje trošili, a ustvari se radi o tome kako bi HEP-u i državi ostalo više. Da li misliš da bi nam se spustili nekakvi porezi. Opet malo morgen.
Prije dvije godine pričalo se da bi država ili HEP na svaku kupljenu LED žarulju davala 15% od ukupnog iznosa. Zašto su to povukli. Pa to se moglo pročitati na HEP-ovim stranicama. Sufinancirali bi kupnju LED žarulja. Čak mislim da su sa uplatnicama slali promidžbene letke. Što je sa time? Zašto se od toga odustalo. Navodno da su u planu bile LG LED žarulje. Ako se ne varam to je trebalo startati 01.11.2014.