View Single Post
Staro 16.11.2016., 21:56   #959
Hazl113
Registered User

Hazl113's Avatar

Datum registracije: Jun 2013
Citiraj:
Autor vranjba Pregled postova
Jedno pitanje za sve koje koriste Led/štedne žarulje:
zašto ih koristite, nije valjda zbog uštede
jel vas bole oči kad nešto radite pod tim svjetlom
Sada ću ti ja odgovorit, ali ono što su činjenice i istina.
Zašto ljudi prelaze na LED osvjetljenje.
Zato što misle da su ekološki osvješteni pa za nih potroše hrpu love, koju će povratit za 10 i više god. O tome uopće ne razmišljaju, već si utuve u glavu da štede čim kupe LED ili malotrošnu žarulju. Ovdje upotreba matematike u 2 min. otkriva pravu istinu, a to je da se LED žarulja isplati samo tamo gdje radi 2 sata i više dnevno. To govorim za provjerene i kvalitetne LED žarulje koje drže cijenu i neće se više toliko spuštati. Sada je otprilike razlika u cijeni jedne LED i klasične žarulje istih lumena oko 15 puta. Ta će se razlika smanjivat padom cijene LEDica i povečavanjem cijena klasičnih. Kada taj omjera padne na 4:1 moći ćemo reći da LED doista postaje isplativiji i tamo gdje žarulja radi ispod 15min. dnevno. Cilj EU i zapadnog svijeta o zabrani prodaje klasičnih žarulja ili njihovim poskupljenjem je ustvari spasiti ili bolje rečeno dati vremena onima koji proizvode el. energiju (čitaj profit) koje pak nema dovoljno, da ekstra zarade, pod izlikom da time spašavamo Zemlju. Istina, u tome ima nešto, ali to uopće nije pravi razlog da se zabrane klasične žarulje. Razlog sam naveo i plus toga zaradu onih koji proizvode LED žarulje. Da netko ne misli da sam zagovornik klasičnih žarulja samo ću reći da u stanu imam LED i šparne žarulje, ali samo tamo gdje mi rade barem 90 min. dnevno. Sve drugo je za sada neisplativo. Moram reći da mi se u dvije godine nije pokvarila ni jedna klasična žarulja, a imam ih 10. Napon gradske mreže je 234V. Pokvarila se šparna nakon 18 mjeseci i to Plilips. Ukapčanja je bilo 10-tak dnevno pa se lako izračuna de se radi o 5500.
Pošto vodim statistiku preko 10 god. nitko mi ne može reći da sam u krivu.
Inaće kvalitetne LED žarulje unazad 2-3 god. su doista prava zamjena za klasične žarulje po kvaliteti i jačini svjetla. Druga je stvar što još uvijek nemaju svjetlosni kut kakav imaju klasične, ali taj se kut sve više smanjuje.
Također, vidim da ima onih koji su prešli na LED žarulje samo radi temperature koja je osjetno manja nego kod klasičnih žarulja. Ali još uvijek nisam pročitao pravo opravdanje toga. Najgluplji mi je odgovor radi zagrijavanja prostorije i okoline. Onda je po toj logici klasična žarulja dobra po zimi kada grije. Pa recimo da se radi plafonjera mora krečiti prostorije svake tri godine itd.
A što je pak sa onima koji od svog stana ili kuće žele napraviti ili su napravili Enterprise ili Voyager. Pri tome se uopće ne pitaju da li to šteti očima i vidu, ali bitno da imaju RGB osvjetljenje.

Zadnje izmijenjeno od: Hazl113. 16.11.2016. u 22:55.
Hazl113 je offline   Reply With Quote