View Single Post
Staro 16.11.2016., 11:29   #15
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Osobno kupujem ama bas svu računalnu opremu i tehniku u Hrvatskoj (živim na granici pa mi nije problem naruciti kod frenda 5 minuta od mene u HR).
Par razloga:
- U BiH je ponuda dosta siromašnija. Ako i nesto ima na cjeniku (a skuplje je), treba čekati na isporuku.
- Iste stvari su poprilično skuplje. Samo dva primjera: i5 6600k - Hrvatska: 1960 kuna; BiH: 639KM (iliti 2460 kuna). Asus Strix GTX1060 - Hrvatska: 2650 kuna; BiH: 850KM (iliti 3270 kuna). Mogao bih nabrajati do ujutro.
- Garancija - 2 do 3 godine, prava potrošača puno se više poštuju. U BiH je skoro pa divlji Zapad.
- Lakša prodaja rabljenih stvari. Na PIK-u za komponentu nude sve (gnojivo, drva, golf kec, itd.) samo ne novac. I ako napišeš 300 KM obavezno su ponude na 150 pa naniže. Osim toga, i rabljena roba je dosta jeftinija.

Ako jest uistinu 10% carina (plus troskovi) pa na to 17% PDV-a, i tada se legalno isplati uvesti računalnu robu u BiH jer će niža cijena anulirati ovih (ugrubo) par postotaka razlike. Govorim, naravno, o malo većem iznosu (1000KM pa naviše).
Sve stoji. Osim ovoga da je u BiH "skoro pa divlji Zapad". Stanje u BiH je davno premašilo sve moguće granice divljeg Zapada, ovde vlada potpuna anarhija.

Zato i jesam napisao da se u BiH može naći sve što ti treba osim "specijalnih" artikala (u ovom slučaju EVGA napajanje i tome slično). Za "normalne" stvari se ne isplati zajebavati sa granicom, naročito ako kupujep računar jednom u par godina.

Carinske stope su 0%, 5% i 10%. Treba naći tačne tarifne brojeve, ali poslednja 2-3 puta kada sam carinio različitu informatičku robu uvijek je bilo 10%. Iako, poslednji put kada sam pravio papire za carinjenje druge robe i listao knjigu carinskih tarifa naletio sam negdje na stavku "Informatička roba" ili tako nešto i carinska stopa je bila 0%. Kao što smo već konstatovali, zemlja anarhije.

Citiraj:
Autor Zeppel1n Pregled postova
Ponuda u Bosni je ok, winwin jedini nudi polaris graficke po pristojnim cijenama, procesor mogu kupiti kod ovih banjaluckih svercera (50 eura su jeftiniji), maticne imaju i winwin i comtrade, medjutim napajanje koje trazim niko nema (EVGA 500w/600w bronze).Vjerovatno cu samo napajanje morati kupiti u Hrvatskoj.

@Matta sta je u vezi garancija lose kod nas?
Problema sa garancijom u BiH imaš more. Od reklamacije jebenog miksera od 30 KM (120 kn) koji je bio DOA i onda ga nisu mogli odmah zamijeniti (imaju ih na stanju u ogromnim količinama) nego je morao ići u "servis" i zamjena je trajala 52 dana i na kraju su dali novi.
Uni-expert je zavlačio sa reklamacijom grafičke karte isto oko 40-50-60 dana, više se ne sjećam tačno i pravili su se blesavi i na sve moguće načine izbjegavali da urade reklamaciju po zakonu (povrat novca ili kartica u rangu sa crknutom po performansama).
Osim računarske opreme lično sam imao probleme i sa automobilima, dijelovima za automobile, i dosta drugih alata i opreme koji su mi trebali.
Jedina firma sa kojom nisam imao problema prilikom reklamacija je Genelec iz Tuzle. Sve u roku, sve po propisima.
Normalna reklmacija je slučajnost a ne pravilo, nažalost.

Pošto ti očito tražiš specifičnu robu onda si prinuđen tražiti to van BiH. Za sve otalo po meni se ne isplati prelaziti granicu i kupovati vani.

Još jedan potencijalni problem je reklamacija vani. Bajna država i debili koji je vode su napravili još jednu glupost. Potvrdu o privremenom izvozu možeš dobiti samo u privrednoj komori, ne možeš više napraviti papire za privremeni izvor na graničnom prelazu. Zbog toga sam imao problem prije dva mejseca na izlasku iz BiH. Napravio sve papire kao i ranije, udario pečate firme gdje treba i na izlazu iz BiH dao papire da mi se ovjere prilikom izlaska kad ono ne može više. Reče mi carinik da se moram vratiti u Banja Luku i otići u privrednu komoru. Granični prelaz 400 km daleko od Banja Luke, pola 1 iza ponoći.
Dakle, u slučaju potrebe za reklamacijom moraš po papire u privrednu komoru (ko zna koliko vremena i živaca će ti trebati za to). Možeš i bez privremenog izvoza probati, ali onda se opet stavljaš na milost i nemilost carinika koji te pretresa na ulasku u BiH prilikom povratka robe. Možeš to sve dati DHL-u da ti riješi, ali to te onda košta.

Svašta sam napisao, ali sve su to činjenice i sve sam to doživio. Ne odgovaram te ni od čega nego ti samo pišem šta bi te sve moglo zakačiti u slučaju takve kupovine. I sam sam uvijek za kupovinu po nižoj cijeni i trenutno imam neku robu u ZG koja me čeka da je preuzmem, ali uvijek se trudim imati sve spremno gdje treba.

Inače sam jako loše sreće i ako može da se desi neka glupost to će mi se sigurno desiti. Neko opet ima sreće pa mu sve prolazi. Tebi se može desiti i da kupiš robu, na izlazu iz HR ti udare pečate, i da u BiH uđeš a da te niko ništa ne pita. Lutrija.

Ako ćeš sve po propisima (što je u BiH teško jer te onda gledaju k'o budalu i svima si nejasan i čudan) prijavi sve to na ulazu i trebalo bi biti gotovo u roku par minuta ako pogodiš nekoga ko zna posao za koji prima platu. Tada ti samo ostaje potencijalni "problem" sa privremenim izvozom (peripetije sa dobijanjem papira) u slučaju da moraš nešto reklamirati.

Zadnje izmijenjeno od: Milentije. 16.11.2016. u 11:35.
Milentije je offline   Reply With Quote