View Single Post
Staro 15.11.2016., 19:57   #11
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Milentije Pregled postova
Ne isplati ti se ta zajebancije više, osim ako ne tražiš nešto baš baš specijalno što ne možeš kupiti kod nas. U BiH sada imaš dovoljno trgovina, pa je i sam izbor dobar. Genelec, Imtec, EastCode, Infocom, Delta PC, MediaMarket, WinWin, Plus, ProComp, BNC, Uni-Expert (čobani),...
Nije više vrijeme k'o nekad kad smo šverali preko raznih prelaza robu pa fino preprodavali kod nas.

Ako ipak odlučiš kupovati u HR i vraćati PDV procedura je sledeća:
1. Odeš u trgovinu
2. Dođeš na kasu i prilikom plaćanja kažeš da ti popune obrazac za povrat PDV-a (tu ti treba pasoš)
3. Kada izlaziš iz HR nakon pasoške kontrole staneš sa strane i zamoliš plavca da te uputi kod kolege koji će ti udariti pečat na sve te papire kako bi ti obrazac za povrat PDV-a bio validan
4. Prilikom ulaska u BiH na pitanje "Imate li šta za prijaviti?" odgovaraš sa "Samo ovu ženu kraj sebe, zlostavlja me!" (Za kamuflažu voziš neku ženku sa sobom i moliš se šivi, isusu, allahu, radijatoru, mikseru, špageti monsteru ili u šta već vjeruješ da te neće pretresati).

Ako si rekao da nemaš ništa za prijaviti, a oni te pretresu pa ti nađu nešto što si trebao prijaviti (osim žene) onda se kvalitetno podmažeš i stisneš zube. Ide prvo 10% carine, pa onda na to sve 17% PDV-a, pa onda na sve to globa za pokušaj šverca.
Ako se sam prijaviš onda će ti oprostiti što su te tukli pa će naplatiti 10% carine i 17% PDV-a, a globe za šverc neće biti.

Dodatna opcija je da imaš nekoga poznatog na ulazu u BiH u trenutku kada se vraćaš kući.

Kada to sve prođeš onda treba da se vratiš u prodavnicu u kojoj si to sve kupio i podigneš keš. Nekada je moglo u RF banci u Banja Luci, ali sada više ne može (ne rade više globalblue usluge).

Sve u svemu, ne ispalti se više kupovati u HR.
Osobno kupujem ama bas svu računalnu opremu i tehniku u Hrvatskoj (živim na granici pa mi nije problem naruciti kod frenda 5 minuta od mene u HR).
Par razloga:
- U BiH je ponuda dosta siromašnija. Ako i nesto ima na cjeniku (a skuplje je), treba čekati na isporuku.
- Iste stvari su poprilično skuplje. Samo dva primjera: i5 6600k - Hrvatska: 1960 kuna; BiH: 639KM (iliti 2460 kuna). Asus Strix GTX1060 - Hrvatska: 2650 kuna; BiH: 850KM (iliti 3270 kuna). Mogao bih nabrajati do ujutro.
- Garancija - 2 do 3 godine, prava potrošača puno se više poštuju. U BiH je skoro pa divlji Zapad.
- Lakša prodaja rabljenih stvari. Na PIK-u za komponentu nude sve (gnojivo, drva, golf kec, itd.) samo ne novac. I ako napišeš 300 KM obavezno su ponude na 150 pa naniže. Osim toga, i rabljena roba je dosta jeftinija.

Ako jest uistinu 10% carina (plus troskovi) pa na to 17% PDV-a, i tada se legalno isplati uvesti računalnu robu u BiH jer će niža cijena anulirati ovih (ugrubo) par postotaka razlike. Govorim, naravno, o malo većem iznosu (1000KM pa naviše).