Ne isplati ti se ta zajebancije više, osim ako ne tražiš nešto baš baš specijalno što ne možeš kupiti kod nas. U BiH sada imaš dovoljno trgovina, pa je i sam izbor dobar. Genelec, Imtec, EastCode, Infocom, Delta PC, MediaMarket, WinWin, Plus, ProComp, BNC, Uni-Expert (čobani),...
Nije više vrijeme k'o nekad kad smo šverali preko raznih prelaza robu pa fino preprodavali kod nas.
Ako ipak odlučiš kupovati u HR i vraćati PDV procedura je sledeća:
1. Odeš u trgovinu
2. Dođeš na kasu i prilikom plaćanja kažeš da ti popune obrazac za povrat PDV-a (tu ti treba pasoš)
3. Kada izlaziš iz HR nakon pasoške kontrole staneš sa strane i zamoliš plavca da te uputi kod kolege koji će ti udariti pečat na sve te papire kako bi ti obrazac za povrat PDV-a bio validan
4. Prilikom ulaska u BiH na pitanje "Imate li šta za prijaviti?" odgovaraš sa "Samo ovu ženu kraj sebe, zlostavlja me!" (Za kamuflažu voziš neku ženku sa sobom i moliš se šivi, isusu, allahu, radijatoru, mikseru, špageti monsteru ili u šta već vjeruješ da te neće pretresati).
Ako si rekao da nemaš ništa za prijaviti, a oni te pretresu pa ti nađu nešto što si trebao prijaviti (osim žene) onda se kvalitetno podmažeš i stisneš zube. Ide prvo 10% carine, pa onda na to sve 17% PDV-a, pa onda na sve to globa za pokušaj šverca.
Ako se sam prijaviš onda će ti oprostiti što su te tukli pa će naplatiti 10% carine i 17% PDV-a, a globe za šverc neće biti.
Dodatna opcija je da imaš nekoga poznatog na ulazu u BiH u trenutku kada se vraćaš kući.
Kada to sve prođeš onda treba da se vratiš u prodavnicu u kojoj si to sve kupio i podigneš keš. Nekada je moglo u RF banci u Banja Luci, ali sada više ne može (ne rade više globalblue usluge).
Sve u svemu, ne ispalti se više kupovati u HR.