View Single Post
Staro 28.10.2016., 22:08   #12
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp
 
Igorr's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Zd -- Zg
Postovi: 1,667
Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
Reko bi da ovo za utore vrijedi (standardizirat ce se, bla bla itd.) - ali isto je bilo kad je USB 1/2/3 dolazio . A ti usb-ici su backwards compatible. Za 3-4 godine ce USB-C imat premalo bandwidtha za nove uredjaje, reze, itd. I onda ispocetka.
Opet se ovdje u jednu ruku slažem a u drugu ne

Lijepo je imati backward kompatibilnost, ali u jednom trenutku se ipak mora presjeći ako želiš napraviti sljedeći step. Klasičan izgled USB konektora je star već koliko, 20ak godina?
Nemam ništa ekstra protiv njega, ali da bi mogao biti bolji, mogao bi.
USB c je tanji (pa i laptopi mogu biti još nešto tanji/manj/lakši nego do sad) i nema pravo-krivo uštekavanje-orijentacije, spiči ga i u mraku i od iza di ništa ne vidiš, bitno samo da uđe
Ponavljam, ništa od ovog nije ne znam sad koliko bitno, ali su lijepa i korisna inkrementalna bumpanja.

I vjerojatno su arhitektonski promjenili neke stvari koje su ih ujebavale od ranije.

Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
A da ces moc punit mac jednim kablom iz monitora na koji su pristekani i mis, tipkovnica i eksterni disk - to treba s rezervom uzet... imam neki gut feeling da nece bas bit tako.
Poprilično sam siguran da će to ići kako spada, bitno je samo da proizvođač monitora ne sfušari.
To naravno dovodi do toga da će takvi monitori biti vjerojatno osjetno skuplji, pogotovo u početku. Ali što ćeš, tako je sa svakom novom tehnologijom.

Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
Anyway... kupovao powerhouse laptop prije 3 mjeseca, na kraju doslo do MBP15 vs. XPS 15 sa otprilike istim specsima (ako jako progledas kroz prste Macbooku). Izbor nije bio tezak jer sam ustedio 5000+ kn i imam gro vise garancije. Nije tesko pogodit kaj sam kupio. (svrha: slicno kao ti i Mileni, za development). A ovaj novi MBP je heavily overpriced piece of shit s tom render-me-useless led trakom, proslogodisnjim CPUom i (opet, overpriced) Dongleovima koje treba ko Pokemone skupljat da bi spojio 3 fakin uredjaja .

XPS 15 2016, i7 6700HQ, 32 GB RAM, 1 TB PCI-E SSD, 4K 15" display, touchscreen - $2550
MBPR 15 2016, i7 (? quad, ne znam koji), 16 GB RAM, 512 GB PCI-E SSD, Retina (30% manje piksela), no touchscreen, touchbar - $2800
Eh, meni to ništa ne znači kad moram imati mac
Programiram isključivo mac os i iOS aplikacije i igre već 6 godina, a ne dolazi mi u obzir oslanjati se na hackintosh za nešto od čega živim.

I vjerujem da je i kvaliteta tog XPS-a izvrsna, ali meni se macbook pokazao kao izuzetno otporan i vrhunski izrađen laptop i nije mi žao platiti više za njega.

Citiraj:
Autor Mileni Pregled postova
Sve 5, no 4 takva ista utora samim time nisu potrebna. A (gotovo) istu stvar si vec mogao, sa TB2 prikljuckom kojeg ima svaki noviji mac vec duze vrijeme. Recimo TB display + macbook pro 13 = ista stvar.
Nisi mogao, opet si morao imati dodatan kabel za napajanje
Kažem - ništa strašno imati par kabela više, ali ako već mogu birati - zašto ne imati samo jedan.

Citiraj:
Autor Mileni Pregled postova
2 USB-C utora, ili cak i samo jedan je bio dovoljan. Ostalo ostaviti na usb-a i hdmi. A ovo pisem kao covjek koji posjeduje 2x usb-c dock (caldigitov je odlican), usb-c externi SSD disk od 1TB i jos hrpu adaptera.
Slažem se, nešto slično sam i sam prokomentirao u originalnom postu.
Mogli su slobodno napraviti jedan među korak sa ovom generacijom macbooka pa onda maknuti sve u nekoj od idućih inačica.

Citiraj:
Autor Mileni Pregled postova
Osobno, touchbaru ne vidim smisao. Oni kojima eventualno moze pomoci (photoshop/music/video ekipa) vjerojatno koriste shortcutse, a ti ce uvijek biti brzi od 'magicnog' touchbara. Nama (developerima) pak nemaju smisla, ili ga ja osobno ne mogu nikako vidjeti?
Imam shortcute koje koristim non stop i koje vjerojatno pritiskam i u snu dok mjesečarim naravno da nikad neću njih zamjeniti sa nekom tipkom na touch baru.
Ali imam neke funkcionalnosti koje ne koristim prečesto (ali mi ipak trebaju x puta u danu), pa i nemam neki ful jednostavi shortcut za njih od 2 tipke, već od 3 tipke.
E pa za njih bi stvarno volio imati dedicated tipku na touch baru

I ovdje ću se ponoviti - ne kažem da je to nešto što je must, ali da je korektan dodatak i mali korak naprijed - jest.
A i ostavljam mogućnost da skontam da ima i puno bolje svrhe u svakodnevnom životu uz komp.

Citiraj:
Autor Mileni Pregled postova
Pricekaj radije godinu dana ako nije zurba. 99% ce cijena pasti na normalnu (prvi macbook air, macbook 17, prve retine, sve na istu foru. Early Adopteri placaju bolesnu cijenu, par mjeseci ili godinu kasnije = veliki pad cijene).

No sve da nekim cudom i nece pasti, isplati se pricekati Kaby Lake upgrade. A da ne spominjem djecje bolesti kojih uvijek bude i koje ce ukloniti nakon prve serije.

Sad da uzimam, uzeo bih najslablji 13 pro. Pojacao bih malo proc, povecao na 512gb flasha, 16gb rama. Cca 2500€. Preskupo pa to necu ni raditi, ali da bas moram uzeti, isao bih na taj model.

P.S.
I dalje ostavljam prostor da me touchbar razuvjeri od skepse prema istome, ali taj prostor ostavljam vise reda radi, a ne da se nadam necemu
Ma to što kažem kroz par mjeseci mislim na vjerojatno nekih 5-6 mjeseci.
Pod najjači sam mislio na najbrži procesor i 16GB rama, SSD bi se vjerojatno zadržao na 512GB SSD jer mi je to za sistem i programe više nego dosta.
Sve ostalo mi je na eksternim diskovima.

Jest, malo pričekati pa vidjeti kako će sve to skupa ići i kako će se koristiti u real lifeu.
Možda se svi skupa jako ugodno iznenadimo

__________________
5.1.4 setup:
Zvučnici - 2x Arendal 1723 S monitors, 1x 1723 S center, 4x 1961 height, 2x 1961 surround, XTZ 12.17 EDGE
Amps - Marantz Cinema 40 + ROTEL RMB-1585
Igorr je offline   Reply With Quote