Citiraj:
Autor kiki456
Pozdrav,
Namjeravam kupiti matičnu socket 1151.
Prvo sam se dvoumio između ove 2 ploče:
Matična ploča ASUS ROG Maximus VIII Hero Alpha
ASUS Z170-Deluxe
Pogledao sam reviewe i jedne i druge i nikako odlučiti koji da izaberem.
Kod ROG-a mi je super jer ima taj bolji audio čip, što mi je bitno da je audio dobar, no ima malo usb portova.
Deluxe ima malo "slabiji" audio čip i više portova. Sad sam u dilemi šta je bolje i kolka je razlika te dali to vrijedi tih novaca.
Sada sam i naletio na ovu ploču (ASUS Z170 Pro Gaming/Aura), po kojoj ne vidim zašto je jeftinija od gore navedenih za 1000kn.
Uglavnom imam i7 6700K procesor, komp se koristi za gejminig i za virtualizaciju.
Svaka preporuka je dobrodošla.
Hvala
|
Što se tiče zvuka, Pro Gaming, Z170 Deluxe i ROG Maximus VIII Hero zapravo koriste isti audio čip -> Realtek ALC 1150. Samo je preimenovan u SupremeFX na Pro Gaming i ROG matičnama. Deluxe i ROG su zvučno slični hardverski, razlika je uglavnom u softveru. S druge strane Pro Gamingu fale neke dodatne hardverske stvari poput DE-POP releja i pozlaćenih 3.5mm konektora i softverske poput Sonic Studia II.
Z170-A je jeftinija verzija Deluxice. Z170 Pro Gaming je gotovo ista kao Z170-A samo što je druge boje, ima Supreme FX audio (Z170-A ima lošiji ALC892) i ledice.
Ne znam zašto bi netko uzimao alpha verziju Maximusa VIII Hero koja košta još 500kn više nego obična Maximus VIII Hero, a razlika je mala (Wi-Fi, Bluetooth, RGB Strip Headeri). To je više preseravanje.
Ti se najviše zapitaj da li ti trebaju featurei koje donose Deluxe/Maximus ploče pokraj ovih jeftinijih? Npr. da li ćeš koristiti njihove dodatne feature-e poput 2x LAN, dodatnog softvera, ljepšeg izgleda, premium kvalitete, dodatnog Sata Express porta odnosno 2 dodatna SATA 3 porta, ugrađenog Wi-Fia (Deluxe/Maximus Alpha ploče) itd. Dobiješ i Kaspersky antivirus i Daemon tools Pro na jednu godinu free sa Maximusom, bar tako piše na njihovoj stranici.
Pro Gaming/Z170-A će bez problema obavljati svoj posao kao i one. Također će bez problema omogućiti dobar overclock, DDR4 memoriju (do 3400Mhz), 6x SATA 3 portova (Od toga 2 se koriste za Sata Express), 8x USB 2.0 portova, 6x USB 3.0 i 1x USB 3.1 (Type-C i Type-A, mislim da se oba u isto vrijeme ne mogu koristiti).
Šta ti točno koristiš da ti je 15 USB portova malo?
Ako već hoćeš bolji zvuk, uzmeš jeftiniju ploču i pljuneš soma i nešto kuna za bolju zvučnu karticu ili eksterni DAC. Ove su i dalje sve integrirane Realtekove zvučne i nikad neće biti ni blizu pravoj zvučnoj kartici/DAC-u.