View Single Post
Staro 08.10.2016., 00:55   #796
DraŽ
Premium

DraŽ's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Na Asus Z170 Pro Gaming, a vjerovatno i ostalim Asusicama ćete vjerovatno dobiti ovakvu hrpu ATEX_cmd.exe critical errora u reliability monitoru na Windows 10. Problem uzrokuje realtekov driver za zvuk (skinut sa Asusove stranice), a rješenje je instalacija AI Suitea III koji je također asusov alat. Za detalje googlajte.

Također stara verzija uTorrenta 2.2.1 baca također critical error u reliability monitoru svaki put kada se ugasi ta aplikacija na Windows 10. U Event Vieweru se to ne pojavljuje začudo i naravno nema nikakvih vidljivih nuspojava. Obje stvari su samo prijavljene u reliability history/monitoru.

Što se tiče same ploče Z170 Pro Gaming, jedna topla preporuka. Uglavnom osim gore spomenutog "problema", sve radi. BIOS je vrhunski, overclockanje lagano, vdrop sa LLC 3 do 4 je minimalan, brzina ventilatora se može u biosu podešavat i putem krivulje.

Premišljao sam se između nje, Asrock Z170 Extreme 4, Gigabyte Z170X-Gaming 3 i Asus Z170-A, ali čitajući puno komentara, recenzija i specifikacija, na kraju sam se odlučio za nju.

U suštini ASUS Z170 Pro gaming i ASUS Z170-A su iste ploče. Međutim Pro Gaming ima Realtek ALC 1150 zvučnu karticu i EMI shield preko nje, a Z170-A ima stariji ALC892. Zvuk je naočigled osjetno bolji i topliji u odnosu na ALC892 kojeg sam imao na prethodnoj matičnoj ploči, ASUS P8Z77-M PRO. Za ALC1150 još vele da je na razini jeftinijih third-party zvučnih kartica. Da budem objektivan, pročitao sam da se ALC 1150 zapravo trebao zvati ALC 900 i vjerovatno nema velike razlike između njega i ALC898, ali je 892 u odnosu na obje spomenute osjetno inferiornija. Pošto sam nisam opet htio ALC 892, dao sam 100 kunića više za ALC 1150. To naravno Hi-Fi userima ništa ne znači jer koriste eksterne DAC-ove. Pro Gaming još ima i nekakvo LED osvjetljenje.

Gigabyte Z170X-Gaming 3 je slična Asus Pro Gamingu (led + ALC1150), ali ima osjetno slabiju naponsku regulaciju (duplo manje VRM-ova nego asusice). Ali ono zbog čega je nisam uzeo su često spominjani problemi sa boot loopom, ali to je više boljka samog Z170 čipseta. Spominje se i da zadnji BIOS F6 ne radi kako spada i da je F5 bolji. Opcije za kontrolu ventilatora su loše i minimalne, a i sami BIOS je navodno lošiji od većine konkurenata. ASRock pak na papiru djeluje super, ali u praksi ne baš. Spominje se lošija kvaliteta PCB-a u recenzijama i komentarima, ali overall je solidna ploča. ASRockica je ujedno najjeftinija od spomenutih modela. Na kraju vodeći se onom "Koliko para, toliko muzike" uzeo sam Asus Z170 Pro Gaming. MSi ploče nisam ni gledao, ne znam zašto, valjda loši komentari na koje sam naišao putem.

Zadnje izmijenjeno od: DraŽ. 08.10.2016. u 01:51.
DraŽ je offline   Reply With Quote