View Single Post
Staro 04.10.2016., 10:22   #666
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Dragster Pregled postova
Kako se radi o starim modelima, bilo bi dobro da tražiš modele s barem nekakvom garancijom i lokalno, ima ih par (T410,T420)
Oksimoron: stariji modeli i garancija.

Tu "garanciju" koju lik nudi nek okači mačku o rep, ista stvar ko garancija na rabljeni auto stariji od 5 godina. Samo na papiru i samo da se proda brže.
Ak dobiješ račun i potvrdu o jamstvu, onda pak treba pročitati sitni font.

Garancija koju daje proizvođač i jamstvo o nemanjkavosti proizvoda su dvije različite stvari. Njemački pojmovi opisuju to dvoje puno bolje (Garantie und Gewährleistung).

Primjera radi, kupio sam nedavno Lenovo Yoga 300. Lapotp je vraćen od strane kupca unutar 14 dana jer je kupljen na daljinu. Tvornička garancija je počela teći od datuma prve prodaje računala, te je meni umanjena u startu. Međutim, sama trgovina pruža jamstvo kojim se obvezuje da sve manjkavosti proizvoda koje se nisu mogle otkriti prilikom kupnje pokriva i nadoknađuje. To npr znači, da ako SSD ugrađen unutra ima definiran piši-briši od 50k puta, ako SSD zbog toga prestane raditi, oni mi ne moraju zamijeniti SSD jer je to normalno.

Garancija proizvođača je apsolutna, ako je dvije godine i ako nije isključena garantnim uvjetima (mehanička oštećenja, neovlašteno otvaranje itd.), ona vrijedi. Naravno, proizvođač može u tim uvjetima isto isključiti neke garantne uvjete, ali to u pravilu nije slučaj.

Ak se kupuje laptop, uvijek bih prvo provjerio par dana kako se ponaša pod maksimalnim opterećenjem, da ga se maksimalno zagrije i tako eventualno loše "podgrijan" laptop odmah eliminira.