View Single Post
Staro 27.09.2016., 11:26   #8
sajko
Premium
Moj komp

sajko's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Jedina, uistinu jedina zaštita je isključiti računali iz napona, odspojiti internet, priključiti par jakih magneta i na kraju sve politi jakom kiselinom.
Tko to ne želi mora:
1. biti mudar i veoma, veoma oprezan pri povezivanju svojeg računa (usput virusi tog tipa su evoluirali (sveudilj evoluiraju) i neki se šire na mrežu, odnosno povezive uređaje);
2. koristiti dobar AV, sa cjelovitom intrnetskom zaštitom i naravno dobrom 0 day detekcijom (usput samo original/legalni AV, pa makar sve ostalo bilo "relativno");
3. Back up podataka koje želite sačuvati na vanjski disk: usput virus (evolurao, opet zar ne) može pregaziti pričuvnu kopiju, pa umjesto spašavanja vojnika Rayana stradali svi (podatci mislim); Back up raditi offline (usput back up disk ne smije biti vidljiv za hostove);
4. Koristiti antiransomware alate;
5. Zaboravi dekriptiranje (upute iz članka baš i ne vrijede, bilo bi lijepo ali nije baš tako jdnostavno).
Čitati i učiti. Jedan članak nije dovoljan. Računalo nije pegla da se samo uključi, pa koristi, pa isključi, a mozak na pašu. Valja stalno učiti.

Osobno, od alata koristim Bitdefender TS 2016 koji ima modul sa zaštitom određenih foldera/datoteka (defalt su to slike i dokumenti, ali to se može custom zadati). Nadalje koristim Malwarebytes Anti-Ransomware a tu je i HitmanPro Alert koji će, k tome, zaustaviti daljnje špirenje zatečenog virusa. Back up alat mora zadovoljiti uvjet pod broj 3.
A sada nagradno pitanje: jesam li se ja zaštitio? Mogu li popušiti ransomware?
sajko je offline   Reply With Quote