Citiraj:
Autor Bubba
Ja mislim da ti toolovi jedu govna i nesto krivo rade/citaju/prijavljuju.
http://i.imgur.com/gY8JKLQ.png
Diskovi rade 24/7 kod mene vec 2 mjeseca u RAID 10 polju, i ne vidim kako bi teoretski zapisali skoro 20TB podataka. Samim time sto cijelo polje ima nesto preko 300GB praznog prostora.
|
Taj omjer između
NAND Writes i
Host Writes se službeno naziva
Write amplification, te ovisi o načinu na koji se disk koristi, kapacitetu diska, količini slobodnog prostora na njemu,
garbage collection-u i sl. parametrima. Evo npr. ove dvije (od 4 ukupno) Intelove 180GB 520-etke koje sam prethodno koristio u RAID 0 polju 3 godine, a sada ih koristim zasebno, jednog kao
Sistemca, a drugog kao
Storage/APP disk. Tijekom njihovog (R)AID života imali su pomoć u vidu hardverskog deferred write-a, 1GB HBA cachea, te su također bili maženi sa dodatnih 32GB softverski upravljanog sistemskog cache-a. Sav prostor sa polja je bio upregnut za jednu particiju koja nikada nije imala manje od 50% slobodnog prostora.
Na
Sistemcu je od tada znatno porasla
Host Writes brojka, ali je amplifikacija ostala na solidnih 0.67x ...
... dok su na
APP disku brojke ostale znatno niže, unatoč 3g korištenja unutar 4x180GB (R)AID polja. Amplifikacija je i dalje vrlo solidnih 1.4x, što je nešto više od
Sistemca jer je
APP disk u zadnje vrijeme često bio pun do ibera, te je bio djelomično korišten i kao Torrent seeder disk, pa je često dolazilo do "prepisivanja" manjih fajlova.
Neki izvori navode da
NAND Write ovisi i o nekim power saving opcijama pojedinih diskova, jer se tijekom čestog odlaska u niža energetska stanja istovremeno zapisuju svi podaci iz cachea u NAND ćelije. Kada je u pitanju RAID, nisam siguran kako to točno funkcionira u praksi, tj. tko je glavni u komunikaciji između OS-a i RAID kontrolera kada se dozvoljava diskovima da odlaze u Low power stanja.
Ti kažeš da imaš 300-injak GB slobodnog prostora na polju što bi reklo da je oko 160-170GB (?) zauzeto particijom ... nadalje, ako je većina te particije zauzeta, moguće je da dolazi do čestog prepisivanja podataka (garbeđ kolekšn), pogotovo ako radiš sa malim fajlovima/blokovima.
Sve u svemu, kažu iz Intela da su to normalne vrijednosti, naravno u ovisnosti o načinu na koji se diskovi koriste - link numero
uno, numero
due.