Radio sam grafičku pripremu i imam "povišenu" osjetljivost na nedostatke slike, pri tome mislim na nedostatke bilo koje vrste.
Par opaski o "prednostima" CRT-a u odnosu na LCD:
1. CRT ima daleko veće EM zračenje nego bilo kakav LCD i to zračenje je različitog frekventnog područja.
2. Na CRT-u titra slika koliko god bila visoka frekvencija ekrana. Zato se korisnicima umaraju oči a oni osjetljiviji dobiju glavobolju.
3. CRT čak i kada je kalibriran ima nepostojane karakteristike zbog velikog zagrijavanja. Zato se preporuča kalibriranje svakih 6 mjeseci, negdje gdje je bitna preciznost u bojama čak i češće. Prolaskom vremena ne mijenjaju se samo boje već i svjetlina i kontrast.
3. Svi monitori, i LCD i CRT imaju najveći problem s prikazom cijana i sivim tonovima tako da se konstatacija da CRT ima bolji prikaz boja mora uzeti s rezervom jer je to subjektivan dojam. Isto kao da na istom monitoru imate istu sliku a različito zasićenje boje (saturaciju) pa slika s većom saturacijom izgleda bolje. Svojedobno je to bio trik kojim je ATI pokušavao stvoriti dojam da ima "bolju" sliku nego Nvidia, trebalo mi je pola minute da u drajverima Nvidije podesim saturaciju pa da se svi skeptici uvjere da je slika identična i na ATI-ju i na Nvidiji.
4. Svaki monitor, LCD ili CRT ima ograničen spektar boja koji može prikazati a unutar toga ispravno ih može prikazati, po mojoj procjeni - oko 80%, svaki monitor ima problem sa jako svijetlim i jako tamnim tonovima pa podešavanje jako tamnih tonova ima za posljedicu lošiji prikaz svijetlih tonova i obratno. Naime, mala odstupanja u svjetlini i kontrastu daju veliku promjenu u jako svijetlim ili jako tamnim tonovima.
Ukratko, ako je bitan RGB prikaz boja i točnost, zaboravite na priče o CRT vs LCD, svaki ima svoje mane i prednosti. Ako je bitan prikaz CMYK boja, onda je ionako svejedno jer i jedan i drugi monitor prikazuju ograničen spektar boja koji bi odgovarao CMYK skali.