crt versus lcd in 2016
Moj mali osvrt na stanje display tehnologija u 2016, barem na mome stolu.
Dakle sa lijeve strane imamo zilavog straca-sony trinitron g520 21" crt monitor a se desne strane je vrlo dobar dell u2515h 25" led lcd.
Kako su se amd ati a nesto kasnije i nvidia pozdravili sa analognim (d-sub) priključkom na svojim novim grafickim karticama postalo je jasno da su dani za crt tehnologiju u svijetu pc monitora odbrojani. Jel ta odluka bila preforsirana ili stvarno stara tehnologija vise nema sto za ponuditi u svijetu pokretnih i nepokretnih slika vjerujem da djelom mogu docarati ove fotkice sto sam napravio. Manje vise je svima jasno da moderni led lcd-i imaju vrlo dobru sliku u uvjetima prisutnog ambi svijetla. Medjutim kako je za kino ugodjaj u sobi potrebno zagusiti svjetlo jer tek tada filmovi i igre mogu pokazati svoj maksimum u detaljima vjerujem da je bilo potrebno pokazati kako se stari i moderni monitori snalaze u takvom okruzenju, tim vise sto je takvu direktnu usporedbu vise tesko pronaci i na net-u.
Slike nisu referentni prikaz ali vjerujem da sam sa njima uspio priblizno docarati stvarno stanje kada je u pitanju kontrast. Nije tajna da lcd monitori od pamtivjeka imaju problema sa prikazom bas u takvom zamracenom ambijentu. Sada sa razocaranjem moramo ustanoviti da niti danas u 2016 godini na tom polju nema bitnijih pomaka. Neka vas ne zavara sto neki djelovi slike djeluju malo detaljnije na lcd-u,buduci je to iz razloga sto je na lcd-u slika u gabaritima veca te je takovu fotoapartu bilo lakse izfokusirati. Takodjer pojedini djelovi slike na crt-u izgledaju kao da su progutani detalji bas na njemu, al to u stvarnosti nije slucaj.
Kao sto vidimo problem prikaza crne boje na lcd ekranima eskalira i dalje. Puno ekipe će reći: čemu takva frka oko te crne, ona mi ne znači puno!? Ukoliko je malo sivkasto, pa sta onda!? Zaista,tako bi i bilo kada bi crna bila samo to, dakle crna i kada taj problem sa sobom ne bi povlacio poprilican gubitak detalja u tamnijim djelovma slike.
Evo da malo sam sebi skocim u usta. Tako los prikaz detalja na lcd-u sam imao zbog lose podesenog videoplayera (kakav amater). Da se malo oduzim pc-jasima sa ips-ovima evo par slikica sada. Na njima cak ispada da na lcd-u ima vise detalja ali to nije realno. Takodjer nerealna je i ova plavicasta nijansa na crt-u tj debelo prenaglasena. Trenutno ne mogu pokazati bolje zbog ogranicenosti fotoopreme koju posjedujem. Uglavnom ova slika sa cipelom izgleda najobjektivnije tj najslicnije stvarnom stanju.