Citiraj:
Autor lowrider
Uspoređuješ neusporedivo, u ovih 500-600kn plina tada po zimi je uključeno vjerojatno i grijanje, opet pitanje koliko m2
Ja sa 1000kn zimi grijem nepunih 300m2 sa plinom, plina samo za tuširanje i kuhanje mi je 50tak kn mjesečno
Za drva na selu se možeš snaći jako jeftino i to je jedina prednost drva za grijanje, plin je nešto komotniji, za drva moraš naći, kupiti, dopremiti, rezati ako nisu na komadima, pripremati i čistiti ložište, pa pepeo itd.
|
Trebao sam navesti da sada imaju takve račune. Po zimi ide i do 1500kn plin šogoru (12.2015.), koji grije 110 m2, a ja grijem 95m2, s time da je kod mene grijanje stalno upaljeno.
Starci sa 110m2 imaju maximalnu ratu plina 700kn i još 200kn struje, a kuća je montažna sa dodatnim stiroporom (5cm) i kamenom vunom (12cm) uz dvostruka izo stakla u pvc prozorima. Izolacija do boli, a opet nije jeftino.
Plin je skup. Pogotovo grijanje na plin. Drva su zakon i ne moraš se snalaziti u selendri. Dovezu ti gdje god želiš gotova drva spremna za loženje. Koliko si umješan u pripremanje drva, tolika ti je i cijena. Sve na gotovo je najskuplje, ali ako odradiš nešto, cijena je manja po m3.
Naravno da je plin jeftiniji od termo peći, ali nije od invertera.
Po izračunima na primjeru radnog kolege na kući u susjednom mjestu, najjeftinija su drva, pa onda gotovo 1,5 puta skuplji je inverter, a plin 4 puta skuplji.
Ja sam zadržao peć na drva da se imam na što grijati/kuhati kad nema struje.