1. Preporučam posebni, SSD disk za sistem. 128GB bi trebalo biti dovoljno za Win10. Ja svoj sistem držim na 250GB SSD disku.
Ukoliko ipak sve ide na jedan disk, particioniranje se može odraditi tijekom instalacije OSa. Svaka te instalacija pita želiš li koristiti cijeli kapacitet diska ili ne.
2. Cluster size držim na default. Na velikim diskovima će ti tako i tako cluster biti najveći mogući. Mijenjati veličinu clustera se isplati samo ukoliko si siguran da će biti jako puno malih datoteka (recimo slike).
3. Ovisi. Ukoliko misliš radikalno dijeliti vrstu sadržaja, onda se možda isplati raditi daljnje particioniranje. Pa imati particiju s malim clusterima za slike i drugu s velikim clusterima za glazbu. Ja zagovaram uređene foldere. S druge strane, ja imam poseban disk na kojem držim glazbu.
4. Gotovo nikako, s obzirom da je jednokratno sekvencijalno zapisivanje u pitanju. OS će brinuti o smještaju datoteka. No nakon što prebaciš SVE datoteke možeš izvesti defragmentaciju, ako te baš jako brine.
5. A na što misliš raditi backup tog 6TB diska?