View Single Post
Staro 16.07.2016., 14:41   #6
Campeonato
Premuim

Campeonato's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Citiraj:
Autor Prki Pregled postova
Ma imam plin u kući ali nemam plin u kuhinji,već na drugom kraju kuće pa i to provlačenje instalacije moram uzeti u cijenu.Indukcijska ploča sa 5g. garancije sada ide za 2500kn.Više me zanima što će me manje koštati na režijama.Ako je to negdje u egalu što se tiče koštanja pripreme ručaka onda bi svakako išao na indukciju zbog izgleda i održavanja, te nemam brige i strahova oće li klinci otvoriti plin dok mene nema i pogušti se u kuhinji.A što se tiče slaste i pogotovo roštilja, potpisujem.
Znači provlačenje plina do kuhinje bi te koštalo koliko i razlika u cijeni za kupovinu indukcijske ploče. Tako da si tu u egalu.

Ista količina energije razvijena strujom je skuplja od one razvijene plinom. Višestruko. Kod indukcijskih je ta razlika smanjena, ali ne nešto previše, a opet jedan dio posuđa ti neće biti kompatibilan.

Struja je komfornija, plin je kompliciraniji i jeftiniji.

Najviše ćeš ušaparati na režijama ako promijeniš navike kuhanja/pečenja. Al ozbiljno to mislim. Kod kuhanja graha na struju je "tepsija skuplja od pite". Ako pržiš meso na tavi, ne koristiš pećnicu, jedeš što je više moguće svježih proizvoda i po vani, ušparat ćeš na troškovima, zdravije živjet i bolje izgledat. Ali to košta, svjestan sam toga, lako meni o tome pričat jer sam vani

Citiraj:
Autor Prki Pregled postova
Znači onako zdravo seljački.Uzmem lonac od 5l i kuham grah sa kobajom.Koliko me to koštalo na plin(gradski) a koliko na indukciju????To je jedina relevantna informacija koju nigdje ne mogu pronaći na netu.Sve ove stvari o iskorištenju energije i efikasnosti mi nisu bitne nego samo cijena kuhanja istog obroka na tim kuhalima.Jer iskoristivost plina je 30-40% dok je iskoristivost indukcije oko 90%, plin je jeftiniji ali ga više treba.
Eto, dok ja natipkam odgovor, napišes ono što sam htio reći. Ovako u grubo, za kuhanje graha potrošiš 5-7 kn struje, 2-3 kn plina.

Ne zaboravi plinsku pečnicu, kolači iz plinske su jeftiniji od strujne. Omjer otprilike kao onaj gore.

Zadnje izmijenjeno od: Campeonato. 16.07.2016. u 14:47.
Campeonato je offline   Reply With Quote