Citiraj:
Autor darkijas
Kada bi se tu radilo samo o crnoj kao takvoj ni pol muke. Medjutim problem je u tome sto za dobar kontrast crna mora biti crna a bijela bijela. Kontrast je mozda najbitniji parametar prikaza nekog ekrana i kada to ne valja sve drugo pada u vodu, ukljucujuci i prikaz svih drugih boja. Kontrast pruza percepciju dubine slike na koje je ljudsko oko izuzetno osjetljivo. Nisu svi lcd-i dobri ni na ambi svjetlu. Meni osobno uzasno smeta bleeding i takav ekran ne trpim na stolu. Esad netko moze reci sve to nije toliko bitno,ali onda se postavlja pitanje cemu kupovina najjacih grafickih kartica s kojima se igre mogu igrati na najvisim postavkama prikaza, ako je nebitno kako sve to skupa izgleda na nekom monitoru. Po meni je bolje igrati na srednjim postavkama grafike na dobrom monitoru, nego na najvisim na losem monitoru.
Koliko je "moderna" lcd tehnologija daleko od prave crne u usporedbi sa starim rivalom može se vidjeti na slici ispod gdje je prikazan jedan novi lcd koji prikazuje svoju najtamniju "crnu" sto može. na slici lijevo je panasonicov crt televizor 36pd50 na kojem je crna kakva treba biti i kakva je na modernim oled ekranima i upravo zbog toga jedva čekamo širu primjenu oled tehnologije
|
Vidim da spominješ da imaš Dell U2515H, ali i nekoliko PS konzola.
S obzirom da ozbiljno razmišljam o kupovini navedenog monitora, muči me samo jedna stvar i mislim da bi mi mogao pomoći s par komentara.
Naime, zanima me kako izgleda slika s konzola koja upscaleana na 1440p? Iz nekog meni nerazumljivog razloga Dell još u nekoliko zadnjih generacija Ultrasharp monitar ne podržava 1:1 pixel mapping pa sam očito u slučaju kupnje toga monitora prisiljen na upscale u slučaju prikapčanja konzole na njega, s obzirom da konzole mogu outputati najviše FHD.
Jel to funkconira jako loše? Ili jako dobro? Ima li razlika u odnosu na regularne FHD monitore kao što je 2414 ili noviji 2417? Izgleda li mutnije?
Druga stvar, pixel pitch na tom monitoru je popriličan pa me zanima kakva su praktična iskustva u korištenju i je li istina da sve izgleda presitno?
Posao bi mi taj dodani prostor, ali onda opet kakva korist od njega ako ću morati škiljiti. Ovako neke normalne stvari, čitanje foruma, pisanje mejlova na gmailu, to sve OK?