Tema: Automobili
View Single Post
Staro 02.07.2016., 07:37   #22539
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor tech Pregled postova
Znači s obzirom na knock senzor koji je u stanju prepoznati na svakom iole modernijem motoru o kakvom se gorivu radi(koje oktanske vrijednosti) i korigira mapu sukladno tome. Tako je na primjer kod mene, vozim se gotovo uvijek na plin koji je veće oktanske vrijednosti - vozim se na 95ici, odziv na gas je duži, auto postane lagano trom.
Istina, al i preko knock senzora paljenje se može podesiti unutar granica tipa +/-3 stupnja. Tak da moguće da recimo za 100oktana benzin još možeš osjetiti da ide bolje nego na 95 oktana, al za tih 110-120 oktana ne toliko da bi bilo jako osjetno. A i sama mapa benzinskog ecua se malo korigira, trimovi se pomaknu malo na druge vrijednosti, al opet unutar parametara da ne pali check engine. Al da malo duže voziš na benzin, to bi došlo na mjesto.
Dosta sam pratio te vrijednosti u vožnji, posebno kad mi je palio CE lampicu, točno se vidjelo kako STFT odu u nebo jer je falilo plina.
To je inače najbolji pokazatelj rada na plin, ako su STFT unutar manjih odstupanja u odnosu na benzin, super. Al ak su previše u plusu, znači fali goriva i benzinski ecu to korigira vremenom/otvorenošću prema benzinskim diznama, a sa tih dizni plinski ecu čita ta vremena, množi sa koeficijentom i otvara plinske dizne.
Ak je STFT u minusu, znači goriva je previše, auto niš neide bolje, možda i lošije kad dobiva previše goriva a premalo zraka.
lowrider je offline   Reply With Quote