Evo imam priliku da mi šefica bude curina mačeha pa se odlučih na civilnu.
E sad mi nije jasan ovaj zahtjev za civilno služenje...Jel valja ovo?
Na temelju Ustava Republike Hrvatske, članak 47. stavak 2., u vezi sa Zakonom o obrani, članci 70. stavak 2., 81-94, 95. stavak 2. i 3. i 206. (Narodne novine br. 74/1993), Odlukom o poslovima obveznika civilne službe, poglavlja I i II (Narodne novine br. 71/1994), Pravilnikom o određivanju pravnih osoba u kojima se može obavljati civilna služba u Republici Hrvatskoj, članci 1-5 (Narodne novine br. 23/1995), Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obrani, članci 27., 28., 58. i 63. (Narodne novine br. 57/1996) i Pravilnikom o izvršavanju vojne obveze i obavljanju civilne službe, članci 8., 29-42, 85. i 86. (Narodne novine br. 1/1997), podnosim zahtjev za civilnu službu, iz moralnih razloga koji se protive nošenju i uporabi oružja. Moja moralna uvjerenja protive se svakom ubijanju kao i pripremi za ubijanje, što služba u oružanim snagama jest.
Civilnu službu želim obavljati isključivo izvan kruga vojarne.
Spreman sam savjesno ispunjavati sve obaveze civilne službe u skladu sa zdravstvenim mogućnostima.
Adresa: Potpis:
Prigovor savjesti
Vjerujem da bi u slučaju fizičke ugroženosti naše domovine mnogi ljudi, uključujući i mene, branili svoje domove i oružjem premda se protivim ubijanju. Ipak geostrateški položaj Hrvatske je postizanjem samostalnosti i suverenosti te skorim ulaskom u euroatlantske političke i vojne integracije, osiguran za buduća desetljeća. Svatko želi doprinijeti obrani domovine na najbolji mogući način. Moj način svakako nije držanje oružja u rukama.
Mir među narodima i državama nema alternative za budućnost čovječanstva. Ratovi i vojske su u povijesti uvijek donosili velike nesreće i zlo ljudima. Život u vojarnama, vojna naobrazba, slijepo pokoravanje naređenjima, ma kako nepravedna i besmislena bila, kao i planski trening za ubijanje, uništavaju poštovanje prema individui, demokraciji i ljudskom životu.
Rad na Vojnim igrama kao civilu, još više mi je učvrstio stav da sam protiv oružja, koja iako mogu služiti za zastrašivanje neprijatelja, prvenstveno služe za ubijanje drugih živih bića čemu se ja u potpunosti protivim.