Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Doduše, neke moje kolege smatraju da je BG jednako dobar kao oriđiđi Carverov, te da su izvrsni za neke samogradnje
|
Jedno je smatrati a drugo znati iz prve ruke.
Bolh je u svakom pogledu dizajn koji je kopirao Carvera i koji je navek drugi izbor u usporedbi sa istim.
Upoznao sam Robin Ellis-a koji je radio kod Bohlednera i dobro upoznao te ribone i nema govora da su jednaki !
Najveci ribon u svijetu je isto baziran na Carver modelu :
Ubrzo je to i Bohlender isao kopirati :
Za samogradnju su najbolji kandidati
Newform riboni.
Jedini riboni tog tipa koji imaju slican sendvic i magnete kao i mylar foliju kao Carver.
Carver riboni se ne proizvode vise nigdje od kraja 98. i jasno da tada Bohli se trude pokazati kao spasioci
Dave Sauter jedini covjek u svijetu koji reparira Carver ribone (pola godine u NY-u a drugi dio godine u Floridi) i ima dozvolu od samog Boba. Dave je imao bezbroj BG ribona u pocetku za reparaciju jer im je folija daleko povoljnija pa je mnogim vlasnicima modela koji su koristili Carver ribone u pocetku sugerirao da im stavi bas BG, to je bilo vrijeme dok BG nisam jos ni cuo...
No vrlo brzo ih je dobivao nazad je oni koji su bili naviknuti na linearnost Carver ribona, vrlo brzo su htjeli iste nazad.
I sam Genesis otkako ih je poceo stavljati smanjio je prodaju svojih modela, a mnogi su isli naknadno kupovati polovne Carver ribone, slati ih Dave-u na reparaciju i onda stavljati nazad na zvucnike.
Onaj koji postuje znanje, mora postovati i vlastita ogranicenja, a petljati sa ribonima u samogradnji je daleko preveliki zalogaj i za bolje dizajnere a kamoli entuzijaste. Pretakati neki postojeci dizajn u neko drugo kuciste ili raditi neki upgrade je jedno ali samogradnja od nule = promasaj.
Jedan lik bas sa Floride je Genesisu %&$@ sve bliznje kad mu je Dave rekao da izmedju ribona na Genesisu i ostalim modelima koji koriste Carver ribone je razlika samo u zlatnim sarafima na Genesis kucistu
Nisam se sa njim cuo vec neku godinu a bas njegov sin radi na prototipu koji bi vec trebao biti u zavrsnoj fazi potpuno novog modela i potpuno usavrsenog Carver ribona sa TMS line bass-om sto je tehnoloski brak ideala. Sam Bob upravo razmatra to uzeti pod okrilje Sunfire-a ili nadolazeceg Carvera (ponovo)
Citiraj:
Originally posted by Jango Fett S ovim se ne slažem. MBL-ovi driveri u principu i imaju veliku površinu, a svojim djelovanjem bliži su elektrostaticima nego dinamičkim zvučnicima, kako površine ultra-lakih lamela titraju pri elektromagnetskoj pobudi na mikro-razini. Transparentnost visokih i srednjih je upravo nevjerojatna. Bolje od elektrostatika koje sam čuo. A tu je još pridoadana ultra-realistična trodimenzionalna prezentnost, što zaista fascinira slušatelja.
|
Hehehehe,
Na ovo ti mogu samo reci da onda nisi cuo postene elektrostatike ili premalo dobrih. Bez obzira sto ja mislio o MBL-u, to su neumoljivi zakoni nature i usporedba povrsine je u najmanju ruku
saljiva
Ovo siroce :
...se doista tesko moze nositi sa ovakvim povrsinama (Logan, Metaxas i Soundlab sa one znatizeljne) :

-

-
Cak i jedni o najpreciznijih dinamickih monitora na svijetu :
...ipak koriste elektrostatski panel bas zbog transparentnosti.
Japan je jedno od naj posebnijih gutaca najvise klase High End uredjaja, ali mjesto gdje se vrlo brzo procuje sto je namjestaj a sto pravi zvucnik. MBL je tamo zavrsio karijeru prije nego ju je i poceo. Za mnoge dizajnere nagrada iz te zemlje je najveca nagrada za kvalitetu. Avalon je popularan :
Tamo samo 3 DE firme imaju ugled i prodaju se uspjesno jer su kompletni i seriozni proizvodi koji su tehnologiju za razliku od MBL-a razvili do kraja u kompletne zvucnike :
German Physiks
Duevel
Avantgarde
Zanimljivo kako svaki od tri primjera takodjer ima posebna rjesenja bas u podrucju visokih, ali zrele tehnologije rezultata a ne kao u MBL slucaju obecanja.
I najbolji model MBL-a je tesko usporediti i sa sredinom ponude ovih modela koji su priznati godinama.
Sam Gaudi je potpuno usavrsio ono sto je MBL tek natuknuo, njegova jedinica je tehnologija sa pokricem.
Pogledaj molim te objektivno koliko sam zvucnik robuje na stetu integracije donjeg spektra samo zasto sto MBL zeli izgledati monumentalno i prodavati se kao alkemicarski zvucnik :
Zanimljivo za ljubitelje automobilizma kad povucem sljedecu paralelu. Poznata Tag grupacija (Arapsko/Svicarskog kapitala) koju znate kao TAG Hauer ili Tag Mclaren.... dakle ime koje se dodaje na neku postojecu ekselentnost kao recimo Harman grupacija....
Njihova Mclaren grupacija poznata po High End-u kotaca
(996 Turbo za znatizeljne) :
Mclaren je kao i MBL prije par godina dosao na ideju > zasto oni ne bi skupili par fizicara, inzinjera i audio dizajnera i stvorili zvucnike koji pršte od tehnoloskih inovacija <
Stereophile je u nebesa dizao njihove planove kao i vecina EU magazina, sve sama cudesa. Njihov glavni dizajner je opisivao patente i patente. Kad su se konacno pojavili :
Pola sata sam slusao opis sto cu slusati i kako su oni posebni, kad su poceli svirati za 10 minuta sam vec bio pred vratima jer se radilo o zvucnicima u moru slicnih MBL-a koji imaju sve osim zvuka
Danas nitko vise i ne govori o Mclarenu a mnogi bi rado iz Audio pressa da se nisu toliko zaletavali, sav taj kapital i razvoj i mogucnost nabave materijala nisu im nista pomogli, znanje se ne moze preskociti nikakvim opijenostima tehnologije i kracim putevima.
Danas kao svecenici Scientologije prodaju uredjaje po nivoima cijene, doslovno kao namjestaj za razlicite platezne moci
Citiraj:
Originally posted by Jango Fett
Govorio si o Johnu Atkinsonu koji je popljuvao MBL-ove, no u Stereophile-u se pojavljuje još jedan review od Michaela Fremera koji ipak malo drukčije misli o tom rješenju.
|
Pa nije ih John popljuvao ali je u rukavicama rekao sto misli. Sam Michael Fremer inace ljubitelj analogije (sto je za pohvalu) je inace naj poznatiji prebjeg u audio svijetu. Covjek koji je radio u gotovo svim audio casopisima bas zbog "talenta" da hvali "neobicne" proizvode po potrebi
Za kraj okrepi dusu sa ovom predivnom Thiel sobicom :