Tema: Automobili
View Single Post
Staro 25.06.2016., 17:52   #22451
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Imam ih još, tri su tebi dosta.
Imam u familiji svih marki auta, osim fracuza.
Mislim da ono što veli serviser plina, kojeg znam godinama, meni je dovoljno.
A stvarno je najbolji stručnjak u ovom dijelu države.

Btw imam Punta na plin, 2005.g,1.2 60KS, nema NIKAKVE razlike u vožnji plin/benzin, nema nikakve tromosti, potrošnja je ista plina/benzina u istim uvjetima, čak mi se čini na plin elastičniji na nižim okretajima nego na benzin. Komp je Stag 4Eco, Hana dizne, meni odlična kombinacija.

Bio sam jednom na mjerenju snage na valjcima (AMC), 1.8 16V motor+plin (Stag 300+ žuti Valtek 1ohm), na plin je pokazao 3ks manje nego na benzin (znači niti 3%), s time da je točen samo 100 oktana benzin, na plin je imao koji Nm više nego na benzin na nižim okretajima.

Nažalost, sve su ovo samo subjektivni dojmovi i priče.

Potrošnja plina u litrama bi uvijek trebala biti veća u odnosu na isti volumen benzina ukoliko želimo jednake performanse motra.
Kalorična vrijednost za kilogram UNP i benzina se u pravilu ne razlikuje mnogo i ovisi od datuma proizvodnje, serije...u pravilu su vrijednosti ispod 2-5% razlike u korist plina
S druge strane gustoća UNP je cca 520-550 kg/m3 dok se vrijednosti za benzine kreću 710-740.
Dalje je elementarna matematika, za jednaki rad trebaš jednaku količinu energije koje ima više u litri benzina imaš 710-740 grama goriva dok u litri plina imaš 520-550 grama goriva nešto više kalorične vrijednosti.

Ne može trošiti jednako već ako uzmeš prvo podešavanje smjese - ECU korigira smjesu prema masi a ne prema volumenu i zato imaš mass air flow sensor, a ne AFM (air flow meter) kao što su imale neka ubrizgavanja na porscheu, volvu i vw-u pa si morao štelati vijak senzora ako bi mijenjao nadmorsku visinu.

QUOTE=lowrider;2939284]
Bio sam jednom na mjerenju snage na valjcima (AMC), 1.8 16V motor+plin (Stag 300+ žuti Valtek 1ohm), na plin je pokazao 3ks manje nego na benzin (znači niti 3%), s time da je točen samo 100 oktana benzin, na plin je imao koji Nm više nego na benzin na nižim okretajima.[/QUOTE]

I ova tvrdnja je kontradiktorna jer kad već naglašavaš oktansku vrijednost trebao bi znati da UNP ima motorni oktanski broj 110-120.
Dalje možemo filozofirati da li to išta znači jer bez obzira na oktansku vrijednost meni osobno na jedno 95 oktansko gorivo motor bolje radi iznad 10000 rpm nego na 100 oktana s jedne druge pumpe.

lp
Juan je offline   Reply With Quote