Citiraj:
Autor darkydark
Iz mog iskustva, doduše s inspektorima nisam razgovarao što se tiče IT opreme nego druge vrste potrošačke elektronike/mehanike, kvar u roku 6 mjeseci ne može biti okarakteriziran kao nedostatak osim ako se ne radi o nekakvoj serijskoj grešci, koji će proizvođači priznati u iznimno rijetkim situacijama, čitaj gotovo nikad. U firmi u kojoj sam radio, inspektori su dolazili redovito s obzirom da se radilo o većem uvozništu, odnosno predstavništvu - nikad, ali nikad nisam doživio tumačenje inspektora na način na koji se sad širi internetom, a zakon već ohoho postoji.
Što se pak tiče tumačenja, svaki inspektor može isti slučaj interpretirati na način na koji želi.
Da mi je vidjeti takav slučaj na sudu ili barem tumačenje sudske odluke. Ovo što je neko digao na bilo koju stranicu ne drži vodu. Pa bila to čak i stranica ministarstva gospodarstva.
Nemam dućan, a i inspektora se ne treba bojati. Iznenadio bi se kako su oni normalni ljudi u praksi, a ne vještice. Njihovom nadzoru zbog navodnog kršenja prava potrošača samo pristupiti iskreno i to je to, objasniti im o čemu se radi, kako se postupilo i to je to. On će s pravne (službene) strane reći svoje, a često dodat i prijedlog s privatne. Na kraju dana nitko ne voli trakavice, jer se prava istina uvijek izgubi u procesu.
Čisto da se razumijemo, našao sam se s obje strane i kao potrošač i kao zaposlenik tvrtke koja daje jamstvo i moram ti reći da si skroz u krivu
Uglavnom, meni dosta, nemam volje više.
|
ista priča, pričao s puno inspektora, svih tipova, najdraži mi je bio jedan kojem sam objasnjavao da ne moram imat cd za windows nego licencu i račun iako npr nije bila ni ona zenska losa koja je provjeravala da li laptopi koje sam imao u prodaji izlozene i piše da imaju windowse da li imaju licence

..ali to je ionako druga vrsta inspektora

..kao sto su dolazili i oni za otpad, pa da ne nabrajam sve ostale jel
al to je druga priča
kao što rekoh, vidim sad da imaš iskustva , ali vjeruj mi ima nas i drugih koji imamo iskustva, a ovo na što upozoravaju masovno udruge za zaštitu potrošača kao i ministrastvo gospodarstva to nije tulavac pisao nego to je praksa

i to ponavljam vrlo razumljiva.. imaš nešto manje od 6 mjeseci - gleda se kao da si kupio prije jedan dan i to je to. vrlo jednostavno i sa smislom. dakle imaš jednaka prava kao da si kupio isti dan kužiš
Citiraj:
Autor darkydark
Točno tako kako piše. U slučaju nedostatka. Ne u slučaju kvara ili neispravnosti.
Sent from my D5803 using Tapatalk
|
kasnije ti se negdje objašnjava materijalni nedostatak ..a vec sam ti stavio i ovaj link
http://potrosac.mingo.hr/hr/potrosac...k.php?id=12657
"Ukoliko ste uočili kvar ili nedostatak na proizvodu morate obavijestiti trgovca u roku od dva mjeseca otkako ste ustanovili kvar ili nedostatak, da biste ostvarili pravo na pozivanje na odgovornost za materijalne nedostatke."
Dakle: kvar ili nedostatak = materijalni nedostatak
..neda se ni meni vise

..ionako je to wooden savrseno jednostavno gore objasnio da pozivanje na nedostatak ili na garanciju nije isto i da je u prvih šest mjeseci pametnije se pozivat na materijalni nedostatak.