N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Autor Eladio
gle ok, neupucen si, ok, ali nemoj govoriti na temelju "osjecaja"!
stvar je skroz razumna ako malo zrelije razmislis i sto je najbolje funkcionira vec godinama : https://www.google.hr/?client=firefo...seci&gfe_rd=cr
ljudi ovo mogu koristiti i trebaju koristiti , i ne odvracaj ih zato jer si neupucen .. pa makar i da je rupa u zakonu, a nije!
nisam upucen kao old iggy , ali s obzirom da sam do nedavno bio voditelj hrpe ducana (nedavno sam se napokon maknuo iz maloprodaje  ) bio sam prisiljen uputiti se da znam komunicirat s kupcima koliko toliko argumentirano kad vec nisam pravnik , a ljudi se pozivaju i na prava koja postoje i koja ne postoje
u ovom slucaju zbog dobrobiti potrosaca ja da sam na tvom mjestu bi izbrisao svoje postove    jer nadam se da ce iskoristiti pravo koje svakako imaju
ne tako davno je i na tvu bio slucaj kad se tip zalio zbog ves masine par mjeseci stare, ona emisija potrosacki kod, pa je sve bilo rijeseno bas kad se pozvao na ovaj zakon uz naravno pomoc udruge potrosac i najbitnije medija koji su odlican katalizator za rjesavanje problema kupaca "na obostrano zadovoljstvo" 
|
Gle, sve je divno i krasno, ali nedostatak je jedno, a neispravnost je drugo.
Mogu ljudi što žele pisati, ali to zakon jasno razlikuje. Čak štoviše ide to te mjere da jasno definira što sve spada pod nedostatak. Da ako stvar ima nedostatak (pazi tu ne govorimo da je neispravna) nego da ima neki nedostatak možeš se na njega pozvati radi popravka, zamijene ili povrata love. Ne za kvar, nego na nedostatak. Za kvar ili neispravnost se brine skroz drugi "set" zakona.
Pročitaj molim te ZOO, Članak 400 i 401. Nastavi i dalje do 436 i vidjet ćeš da su nedostatak i neispravnost/kvar dva pravno različita pojma. Kasnije se prava potrošača i obveze prodavatelja jasnije definiraju u ZOZP, ali se tamo poziva na isti taj materijalni nedostatak koji je definiran u ZOO pod člankom 400 i koji nije ista stvar kao i neispravnost, odnosno kvar.
Da nedostatak i neispravnost nisu toliko odvojeni i jasno definirani bilo bi jako, jako puno zlouporabe zakona. Evo ti banalan primjer - ode darkydark sutra i kupi novo Nemačko kolo, crveno, sportsko u neki auto salon j.d.o.o., nakon 5 mjeseci mu crkne lampica na kontrolnoj tabli i eto - auto ima nedostatak i auto salon j.d.o.o. vraća kompletno pare.
Nije mi cilj nikakva obmana nego edukacija. Svako treba znat svoja prava i ne pozivati se na izmišljene stvari. Biti će lakše njima, a i trgovinama dati do znanja da nema mimo zakona. Zapamti da u RH vladaju Zakoni RH i na njih se treba pozivati kada se ostvaruju svoja prava.
Citiraj:
Autor Eladio
evo da jos jednom izvadim i skrenem ti paznju na ono sto tebe darkyd najvise muci: "- Ako ste kvar na proizvodu ustanovili u roku od 6 mjeseci od preuzimanja kupljenog proizvoda, smatra se da je takav kvar postojao već pri samoj kupnji."
|
Problem je da to u zakonu nigdje ne piše. Toga članka nema, ne postoji. U članku 400 se spominje nedostatak, a ne kvar.
i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
|