View Single Post
Staro 19.06.2016., 22:36   #1246
chem1990
Registered User

Datum registracije: Apr 2009
evo mene nazad... uglavnom... konacno malo vremena pa da pokusam ispricat cijelu pricu sa optikom od t-coma i raznim ruterima....

nakon doslovno neprospavanih noci i razmisljanja na poslu samo o routeru i hebe_nim vlanovima i tagovima, nakon zto mi se zivot sveo na to da sam procao sa svima o routerima od prijatelja do necakinaja (5 i 6 godina) i macka najvijerovatnije zna sad isconfigurirat router.... dosao sam do idee kako rijesit stvar...

Uglavnom znaci . Kupio sam lynksys wrt1200ac i na njega sam puknuo openwrt. Kupio sam i SIP od linksysa SPA2102 i krenuo u pobijedu.

prva stvar koju treba napravit je iskonfigurirat vlanove sa njihovim ID-jevima i Switch od routera sa TAGOVIMA.

kada se ude na stranicu od routera pod switch, naci cete ono sto sam postao prije nekoliko dana.

i nakon uzaludnih pokusavanja, citanja milion stranica od spanjolskog, engleskog i njemackog i uzaludnog konfiguriranja SIP-a, do ocaja, rekao sam sam sebi da je nemoguce da je nesto krivo u sipu i nema zasto da to ne radi. Sumljao sam na Switch configuraciju da nije tocna.

I ONDA mi pada ko grom iz neba idea da zasto ja nebi Speedport od TCOMA Mupotrijebio kao SIP kad vec u sebi ima sve sta mu je potrebno... i tu je revolucija pocela.

uglanom spojio ja speedport u moj router i lan kabel u speedport, u ETH1 (link), i primijetio da linija dsl na speedportu se pali a telefon ne... i tu sam poceo opet prckat po tagovima i switchu... i dosao do ovog saznanja.

znaci svugdije gdije sam citao je bilo untag na port ali svugdije negdije cak niti ne tagaju portove nego Nat nesto napravi, pa bla bla, to bi trebalo radit, ali ne, radi samo ovako.
znaci ono u krugu je ETHERNET port 4 izoliran samo za voip, i u njega ubosti SPEEDPORTA.
Prije toga molim vas VAZNO. uci u speedport, ubit Firewall sa onim sakrivenim menijem pa ic normalno na networking postavke za DHCP i iskljucit pod obavezno... ima 3 opcije: dhcp, ne dhcp i treca dhcp relay (ako se dobro sijecam), e pa tu trecu izabrat i upisat ip od svog routera npr. 192.168.1.1

i necete vijerovat, router vam vodi igru, nema speedporta izmedu, konacno 100mbit-a je 100 a ne 93-92 tbog g*vna a speedport samo ko sip funkcijonira znaci telefon u njega uboden.

Posto sam shvatio da mi tagovi i switch nisu bili dobro iskonfigurirani mozda ce i SIP od linksysa radit ali kao sto rekoh nemam vremena.... probat cu kad budem imao volje...

P.S. probao sam tagove stavit i na origigi firwareu od routera gdije je MEGA jednostavno imas samo wan port za tagat i eth4 port... i necete vijerovat RADI I TAMO...

Zadnje izmijenjeno od: chem1990. 19.06.2016. u 23:03.
chem1990 je offline   Reply With Quote